Idén is kullancsinvázió

2021.04.04. 15:38

Mivel idén sem volt hosszan tartó hideg, a kullancsok nagy része túlélte a telet, így idén nyáron újra kullancsinvázió várható – idézte az Infostart Földvári Gábort, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársát.

A közönséges kullancs tavasszal és ősszel támad leginkább, csak azért okozza nyáron a legtöbb megbetegedést, mert mi akkor töltjük a legtöbb időt a természetben. A kullancs 5-6 fok fölött akár télen is aktív, de akár Szibériában is képes átvészelni a telet. Olyan inaktív állapotra képesek, egyfajta téli álomra, amely során nemcsak nem mozognak, hanem az anyagcseréjük is teljes mértékben lecsökken, így képesek nagyon hideg időszakokat is átvészelni a talajszinten, az avarban. Majd az idő melegedésével ismételten aktivizálódnak 

– mondta a parazitológus. A főmunkatárs még télen is észlelt aktív kullancsokat, amelyek számára ideális táplálékforrás az enyhe tél miatt szintén nagyobb számban várható rágcsálók.

Ebből kifolyólag a szakember a tavalyihoz hasonló vagy még élénkebb kullancsaktivitással számol.

Külön felhívta a figyelmet, hogy a házi kedvencek számára egész évben ajánlott a kullancs elleni védekezés, valamint megemlítette, hogy az emberi felhasználásra szánt különböző riasztó-, távoltartó spray-k sem adnak 100%-os védelmet.  

A kullancs a közhiedelemmel szemben nem ugrik, hanem alacsony vagy közepes magasságban, növényeken, bokrok ágainak végén vár az alkalomra, majd karmos lábaival, akár a bogáncs, akad bele az ember ruhájába vagy az állatok szőrébe. A legtöbb vérszívót az avar és a dús erdei aljnövényzet rejti.

Éppen ezért az a leghatékonyabb, ha alaposan átnézzük magunkat az erdőjárás vagy a kerti munka után. Ha ugyanis még aznap eltávolítjuk a kullancsot, a kórokozó bejutására nincs esély. Ha netán erre csak másnap kerül sor, legyünk figyelmesek a csípés helyére. Az 1-2 centis piros elváltozás esetében még nem kell Lyme-kórra gondolni, de ha ez már 4-5 centinél nagyobb, növekszik és vándorol, mindenképp orvoshoz kell fordulni

– tette hozzá a szakértő.