Ez az útmutató segít, hogyan készüljön a koronavírusra

2021.04.04. 16:38
Koronavírusos betegek otthoni ápolásához szükséges útmutatót tett közzé vasárnap a Facebookon a Horváth Péter informatikus és Kintses Bálint biológus fémjelezte Kovidők. Ez a szegedi csapat által készített infografika-sorozat második része.

Tízoldalas, informatív és mindenre kiterjedő útmutatót publikált a két szegedi kutató nevéhez köthető tájékoztató csatorna, a Kovidők vasárnap arról, hogy mire lehet szükség a koronavírusos betegek otthoni ápolásához. 

A dokumentum felsorolja, hogy milyen eszközök legyenek feltétlenül elérhetőek otthon a betegség lefolyása alatt, így lázmérő, lázcsillapító, vérnyomásmérő, hasmenés esetére pedig smecta por. 

Mi a teendő, ha felmerül a gyanú vagy igazolt, hogy elkaptuk a koronavírus-fertőzést? * Segítünk, hogy felkészült...

Közzétette: KOVIDők – 2021. április 4., vasárnap

Fontosnak tartják, hogy legyen kéznél nálunk olyan ismerős elérhetősége is, aki szükség esetén elmegy a patikába, boltba. Kellhet még a háziorvosunk telefonszáma, akivel betegség gyanúja esetén azonnal konzultálnunk kell, ha vannak bizonyos betegségeink; a tajkártyánk vagy a személyi igazolványunk.

A Kovidők tanácsa többek között, hogy vezessünk naplót a betegségről, szellőztessünk sokat, és folyamatosan mérjünk lázat.

Arról az Index már korábban írt, hogy szakértőkkel indul a Covid „Heti Hetes”. Nem akármilyen stáb áll össze: annak, aki követte Facebookon a koronavírusról rendre megszólaló kutatók oldalait, sok ismerős név jön majd szembe.

A szerkesztőségben ott lesznek a pécsi Szentágothai Kutatóközpont neves virológusai, Jakab Ferenc és Kemenesi Gábor; a Debreceni Egyetem klinikai immunológusa, Szekanecz Zoltán; a szegedi csapat, vagyis a Horváth Péter informatikus és Kintses Bálint biológus fémjelezte Kovidők; a Gondolatok egy biológustól Fb-oldal szerkesztője; a Biztos Kezek alapellátó gyermekorvosok szülői fóruma és a Kovid mesék.

A vasárnap reggelig eltelt 24 óra alatt 211 ember halt meg koronavírus-fertőzésben Magyarországon. Közülük a legfiatalabb egy 39 éves férfi volt, akinél alapbetegségként magasvérnyomás-betegséget és elhízást tüntetett fel a kormányzati tájékoztató portál.