Rusvai Miklós szerint nyáron már nem kell a maszk

2021.04.04. 18:11
Eltérő véleménnyel vannak a szakértők arról, hogy mikor vehetik végre le a maszkot az emberek, és térhetnek vissza egy korlátozások nélküli életbe. Van, aki ezt már nyárra elképzelhetőnek tartja.

Rusvai Miklós egyetemi tanár, állatorvos szerint júniusra a kormány feloldhat minden korlátozást, így teljes lehet a nyitás, ha ilyen ütemben halad az immunizálás. „Lehet, hogy még nem érjük el a 85 százalékos átimmunizáltságot, de a nyári meleg, száraz idő segíteni fog abban, hogy a járvány alábbhagyjon” – fogalmazott a szakember az ATV-ben.

Emlékeztetett: a koronavírus első, Vuhanból származó variánsánál 60-70 százalékos nyájimmunitást mondtak, a brit mutánsnál magasabbra kell tenni a mércét, 80 százalék fölötti átimmunizáltságra van szükség ahhoz, hogy biztonságban legyünk.

Véleménye szerint a magyarországi koronavírus-járvány csúcsán már túl vagyunk, és nemsokára sokkal szabadabban mozoghatnak majd az emberek, visszatérhet mindenki a régi életéhez a következő hónapokban.

Senkinek sem kell attól félnie, hogy az arca félig fehér, félig lebarnult lesz a nyáron. Úgy gondolom, hogy maszk nélkül nyaralhatunk, maszk nélkül napozhatunk, maszk nélkül járhatunk vendéglőbe, uszodába és bármilyen szórakozóhelyre.

Nem így látja az ELTE Immunológiai Tanszékének oktatója. Erdei Anna Széchenyi-díjas immunológus szerint nem lehet teljesen felszabadult vakációt tervezni a koronavírus-járvány miatt 2021-ben sem. Ennek az oka az, hogy az új mutációk miatt a nyájimmunitás eléréséhez 85-90 százalékos átoltottságra lenne szükség, az ország 20 százalékát kitevő gyerekek oltását azonban a hírek szerint a legkorábban ősszel lehet elkezdeni. 

Április 4-ig 2 312 501 ember kapott oltást a kormány tájékoztató oldala szerint, közülük 905 117-en már a másodikat. A miniszterelnök szerint a 2,5 milliót a húsvét utáni első-második napon érjük el. Közben vasárnap meghalt 211 ember a vírusban.