Orbán Viktor: Megvan a 2,5 millió beoltott Magyarországon

D MTI20210209004
2021.04.06. 17:18 Módosítva: 2021.04.06. 17:46

Fontos mérföldkőhöz érkeztünk, 2,5 millió honfitársunk beoltva – jelentette be a miniszterelnök a Facebookon. „Egy éve háborús időre emlékeztető állapotok között, korlátozások, kijárási tilalom és személyes veszteségek mellett éljük az életünket” – mondta Orbán Viktor. 

A vírus háborút indított ellenünk, az egyetlen, győzelemmel kecsegtető fegyver a vakcina – hangsúlyozta. 

Egy hónap alatt két és félszeresére növelték a beoltottak számát – hívta fel a figyelmet. 

Bejelentette: holnaptól nyithatnak az üzletek, újraindulnak a szolgáltatások.

Járványügyi intézkedések lesznek, kérem, ezeket tartsák be! – így a miniszterelnök.

Az oltást folytatják hasonló tempóban. Megköszönte az orvosok és az ápolók munkáját. Kérte továbbá az embereket, hogy vegyék fel az oltást. 

„Magyarország lehet, Magyarország lesz az az európai ország, ahol a leggyorsabban jut vakcina mindenkinek. Nekünk minden élet számít!” – fogalmazott.

Mit jelent a nyitás a gyakorlatban? 

Mint a miniszterelnök bejelentette, Magyarországon átlépte a legalább az első dózissal beoltottak száma a 2,5 millió főt. Ennek megtörténtét Pintér Sándor belügyminiszternek kell megerősítenie egy határozatban, és jöhetnek az első lazítások az alábbi intézkedésekkel:

  • A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.
  • Az üzletek reggel 5 óra és este 9:30 között lehetnek nyitva.
  • Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartók újfajta, négyzetméter-alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek, 10 négyzetméterenként 1 vásárlóval.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.
  • A vendéglátó helyiségek továbbra sem működhetnek normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az emberek az éttermekbe.
  • A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket, kivéve az üzleti, gazdasági, oktatási tevékenység céljából érkezőket.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó:  MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)