Müller Cecília: A brit variáns a fiatalok körében is arat

Screen Shot 2021-04-06 at 11.40 - M1 élő  MédiaKlikk (8888)
2021.04.06. 12:17

Az ünnepek alatt több mint 260 ezer főt oltottak be – ismertette Müller Cecília az operatív törsz keddi sajtótájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos hozzátette, köszönetet jár mindenkinek, aki részt vett az oltakozásban. Eddig 2,4 millió beoltott van Magyarországon, ők legalább az első vakcinát megkapták már. Kiemelte: a 65 év felettiek között 85 százalékos, a 85 év felettiek között pedig 95 százalékos az átoltottság. 

A brit variáns a fiatalok körében is arat

– fogalmazott Müller Cecília, hozzátéve, hogy sok fiatalt kezelnek kórházban a mutáns miatt. Leszögezte, fontos az oltás, és mindenkit arra kér, vegye fel. Eddig 3,8 millióan regisztráltak, csak az utóbbi 5 hétben jelentkeztek az oltásra másfél millióan többen, mint korábban – ismertette. Beszélt arról is, hogy a pedagógusok oltása rendben lezajlott. Szerdán több mint 260 ezer adag Pfizer-vakcina jön, ebből folytatják a pedagógusok második körös oltását.

A járvány nem nagyon csitul a világban – jelentette ki Müller Cecília. Még mindig rosszak a számok, az elmúlt 24 órában 170-en haltak meg a koronavírus miatt. Nem tudni, mikor platózik a járvány, ezért ő továbbra is kitartást és fegyelmezettséget kér mindenkitől.

A sajtótájékoztatón Müller Cecília egyetlen kérdésre válaszolt arról, hogy honnan lehet tudni, hogy kialakult-e a védőoltás után a védettség valakinél. Válaszában azt mondta, hogy az antitestek mennyisége könnyen mérhető, de a memóriasejtek működése is fontos szerepet játszik az immunválaszban, de a sejtes immunitást egyelőre nagyon nehéz mérni.

Bár változatlanul magas szinten, stagnál a koronavírus-örökítőanyag mennyisége a szennyvízben, és mint mondta, jelentős csökkenést egyelőre nem tapasztaltak sehol – zárta mondandóját az országos tiszti főorvos.

(Borítókép: Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján 2021. április 6-án. Fotó: M1 / Médiaklikk)