Annyi szúnyog van a Balatonnál, hogy már irtani kell őket

2021.04.06. 15:50 Módosítva: 2021.04.06. 15:51

Több mint ezer hektárnyi balatoni területen gyérítették a szúnyogokat az elmúlt napokban – írja a Sonline. Erre azért volt szükség, mert a szúnyoglárvák az idén másfél héttel korábban fejlődtek ki a Balatonnál, ezért is kellett hamarabb elrendelni a gyérítést, fogalmazott a lapnak a Balatoni Szövetség (BSZ) által megbízott szakértői csoport vezetője.

Sáringer-Kenyeres Tamás kiemelte, hogy a légi beavatkozással a korán kirajzó, csípős szúnyogokat ritkították a tó körül, és azért volt szükség a korai gyérítésre, mert az idei tél nem volt annyira csapadékos, mint a korábbiak, ezért közel harmadával kevesebb területen végzett irtást az ezzel megbízott cég. 

Írnak arról is, hogy a gyérítéssel megbízott cég hétfőn végzett a légi beavatkozással, így elképzelhető, hogy nem kell egész nyáron naptej helyett szúnyogriasztóval kenegetniük magukat a nyaralóknak.

A szúnyoglárva-tenyészhelyeket jelenleg is folyamatosan figyelik, így ha kikelnek, és még több csapadék érkezik, akkor újra elrendelik a biológiai gyérítést. A repülő legközelebb április végén, május elején száll majd fel újra, a módszert pedig addig alkalmazzák majd, amíg nem kényszerülnek kémiai gyérítésre.

A mostani szúnyoggyérítés egyébként mintegy tízmillió forintba került.