Tüntetéseket szerveznek a CEU terrorizmussal vádolt diákja mellett

2021.04.06. 13:58

Budapesten és több külföldi nagyvárosban is tüntetéseket szerveznek április 10-re, a terrorizmus vádjával Egyiptomban letartóztatott CEU-s hallgató szabadon engedéséért.

A 29 éves Ahmed Samir Santawyt, a Közép-európai Egyetem (CEU) Szociológia és Szociális Antropológia Tanszékének bécsi mesterszakos hallgatóját – aki 2019 szeptemberében még Magyarországon kezdte meg a mesterképzését – február elsején vették őrizetbe az egyiptomi hatóságok.

Ahmed Samir Santawy
Ahmed Samir Santawy
Fotó: Free Ahmed Samir mozgalom

Az Indexen korábban már többször beszámoltunk az ügyéről. Ahmed Samir Santawyt azután vették őrizetbe Kairóban, hogy családlátogatásra érkezett haza Egyiptomba. Az egyetemi hallgatót azzal vádolják, hogy „terrorista szervezethez csatlakozott”, „terrorista szervezetet finanszírozott”, és „hamis információkat terjesztett a közösségi médiában”. A vádemelésről egyéb részleteket nem közöltek a hatóságok.

A CEU hallgatója kutatói tevékenysége során elsősorban a nők jogaival foglalkozott Egyiptomban, a reproduktív jogok történetére koncentrálva. Legfontosabbnak a nők reproduktív jogainak védelmét tartotta, valamint azt, hogy hozzáférhessenek olyan törvényes, illetve biztonságos kezelésekhez, amelyekkel életüket védhetik.

Ahmed Samir Santawy ártatlansága mellett foglalt állást a CEU és az Amnesty International Magyarország is. Az Amnesty International lelkiismereti fogolynak tekinti a 29 éves fiatalembert, és petíciót adott ki azonnali szabadon engedését követelve.

▪Több mint 2 hónapja, február 1-én rabolták el az egyiptomi hatóságok Ahmed Samir Santawyt, a CEU diákját....

Közzétette: Amnesty International Magyarország – 2021. április 4., vasárnap

A CEU diákjai az Amnesty International Austria közreműködésével februárban tüntetést szerveztek a bécsi egyiptomi nagykövetség elé. Akadémiai petíció is indult Ahmed Samir Santawy szabadságáért, amit több mint 350 kutató, nemzetközileg elismert szakember írt alá.

A hallgató a CEU egy olyan programjában kezdte meg tanulmányait, ami rendelkezik magyarországi akkreditációval is. Közel egy évig Budapesten tanult és élt, bebörtönzése ellen magyar diáktársai, magyar oktatók és kutatók is felemelték hangjukat.

Korábban Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője is felszólalt ügyében.

Április 10-re a Free Ahmed Samir mozgalom az Amnesty Internationallal közösen tüntetéseket és szolidaritási eseményeket szervez világszerte: Bécsben, Berlinben, Gentben, Budapesten, Malmöben, Bolognában, Salzburgban, Tuniszban és Bejrútban.

A Free Ahmed Samir mozgalom közleményében az áll, hogy ahol a járványügyi korlátozások lehetővé teszik a fizikai jelenlétet, a tüntetések nyilvános helyeken zajlanak majd az adott városokban. Ahol azonban a gyülekezés nem megengedett, ott a politikusokat, aktivistákat, akadémikusokat és támogatókat a szervezők arra kérik, hogy posztoljanak egy Ahmed Samir Santawyt támogató fotót, és tageljék be a helyi egyiptomi nagykövetségüket. A kezdeményezéshez már több mint 15 országból csatlakoztak támogatók.

A Free Ahmed Samir mozgalom egy diákok vezette szerveződés, amely Ahmed Samir Santawy szabadon engedéséért küzd. A csoportot a fiatal férfi négy diáktársa vezeti, és több mint hetven támogatót számlál.