Minden, amit az AstraZenecáról tudni lehet

GettyImages-1232055004
2021.04.07. 21:33
Nehezen enyhül a bizalmatlanság a brit–svéd AstraZeneca új típusú koronavírus elleni védőoltásával kapcsolatban. Ezt mi sem bizonyítja jobban: a vakcinával több országban is szüneteltetik az oltást, noha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) ma is arról adott hírt, hogy továbbra is ajánlja az oltóanyagot. Itt az Index kisokosa az AstraZenecáról.

Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) januárban engedélyezte a brit–svéd AstraZeneca Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett, adenovírusvektor-alapú vakcináját. Ez volt a világon a harmadik, a hagyományos vektorvakcinák közül pedig az első, ami vészhelyzeti engedélyt kapott; az első szállítmány február 6-án érkezett hazánkba.

A közelmúltban több ország, köztük Németország, Franciaország, Spanyolország, Dánia, Izland, Norvégia és Hollandia ideiglenesen felfüggesztette az oltásokat a brit–svéd AstraZeneca új típusú koronavírus elleni védőoltásával. Ennek oka az volt, hogy néhány súlyos, sőt halállal végződő trombózisesetet jelentettek több országból is a védőoltás beadása után. Az időbeli egybeesés természetesen nem jelent feltétlenül ok-okozati összefüggést, az óvatosság azonban nyilván indokolt.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 18-án tartott sajtótájékoztatót a vakcina esetleges mellékhatásairól. Emer Cooke, az EMA igazgatója elmondta, a vizsgálatok alapján arra jutottak, hogy a brit–svéd vakcina hatékony és biztonságos. Nem lehet megállapítani összefüggést a véralvadással kapcsolatos halálesetek és a vakcina beadása között. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezető az operatív törzs aznapi sajtótájékoztatóján megerősítette: Magyarországon is tovább oltanak a vakcinával, miután az EMA kiadta az említett közleményt az oltóanyag felhasználhatóságával, illetve biztonságosságával kapcsolatban. 

Alig három héttel később, április 6-án Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője egy olasz lapinterjúban bejelentette: mégis van összefüggés az AstraZeneca brit–svéd gyógyszercég, valamint az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között. Az Európai Gyógyszerügynökség erre úgy reagált: még vizsgálják az AstraZeneca oltóanyagának esetleges mellékhatásait.

Van összefüggés, de továbbra is ajánlott

A vizsgálatok eredményeit a mai napon, április 7-én közölte honlapján az EMA. Mint írják,

VAN ÖSSZEFÜGGÉS AZ ASTRAZENECA VAKCINÁJA ÉS A VILÁGBAN TAPASZTALT KEVÉS VÉRRÖGKÉPZŐDÉSES ESET KÖZÖTT, ENNEK ELLENÉRE AJÁNLJÁK az oltóanyagot. 

Az EMA tájékoztatása szerint fel kell hívni az egészségügyi dolgozók, valamint a beoltottak figyelmét arra, hogy mellékhatásként az oltást követő két hétben vérrög képződhet a szervezetükben. 

A gyógyszerügynökség tájékoztatójában felhívta a figyelmet: az Európai Gazdasági Térség országaiban és Nagy-Britanniában több mint 25 millió embert oltottak be AstraZenecával. Mindössze 62 esetben számoltak be agyi, 24 további alkalommal pedig belső szerveket érintő trombózisról, közülük 18-an vesztették életüket.

A JELENTETT ESETEK TÖBBSÉGE 60 ÉV ALATTI NŐKNÉL FORDULT ELŐ AZ OLTÁST KÖVETŐ KÉT HÉTEN BELÜL.

Az ügynökség szerint a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján azonban nem azonosítható specifikus kockázati tényező sem a nemek, sem pedig kor alapján. Ugyanakkor az esetek kivizsgálása folytatódik – közölték.

Bizonyára sokan hallották, hogy továbbra is kételyek merültek fel az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatban

– vélekedett Müller Cecília, utalva az EMA tisztviselőjének megszólalására. Az országos tiszti főorvos az operatív törzs április 7-i sajtótájékoztatóján kiemelte, amint megfogalmazzák a hivatalos állásfoglalást, attól függően döntenek a magyarországi AstraZeneca-vakcinával való oltakozással kapcsolatban. Magyarországon eddig az idősek, valamint a 65 év alatti krónikus betegek kapták meg a brit–svéd vakcinát.

Harminc év alatt mással fognak oltani

Az ügyben megszólalt a brit gyógyszerügyi hatóság (MHRA) is, melynek vezérigazgatója, June Raine elmondta, hogy az oltás előnyei jelentősen meghaladják a kockázatait. Jonathan Van-Tam angol helyettes tiszti főorvos elmondta, hogy korrigálják az Egyesült Királyság oltási programját, azaz 

korlátozzák az AstraZeneca-vakcina alkalmazását A 30 év alattiak körében. 

Mint írják, az Egyesült Királyság arra a következtetésre jutott, hogy a 30 év alatti felnőtteknek más alternatívát kell kínálni az AstraZeneca-vakcina helyett, miután áttekintették a vérrögképződéses eseteket. Ugyanakkor June Raine, az MHRA vezérigazgatója szerint további vizsgálatokra van szükség annak végleges azonosításához, hogy a vakcina okozza-e a ritka vérrögöket a fiatalabb betegeknél.

A korai felismerés fontossága

Az EMA mai tájékoztatóján azonnali szakorvosi konzultáció fontosságát is hangsúlyozta a vérrögképződés esetleges veszélye esetén. Mint írták, a vérrögképződésre vagy a vérlemezkék alacsony számára utaló jelek korai felismerése elkerülheti az esetleges szövődmények kialakulását. A beoltottaknak haladéktalanul orvoshoz kell fordulniuk, ha esetükben előfordul

  • nehézlégzés,
  • mellkasi fájdalom,
  • lábduzzadás,
  • tartós hasi fájdalom,
  • idegrendszeri tünetek, mint súlyos fejfájás vagy homályos látás,
  • apró, a bőr alatti vérfoltok az oltás helyén kívül.

Együttműködnek a hatóságokkal

Általánosságban mindkét hatóság megerősítette, hogy a vakcina kifejezetten hatékony a Covid–19-betegség minden súlyos formájának megelőzésében, és az előnyei messzemenően meghaladják az esetleges kockázatokat – reagált közleményben az AstraZeneca szerdán.

Az AstraZeneca továbbra is aktívan együttműködik a hatóságokkal, az előírásokat teljesíti, és már dolgozik azon, hogy részletesen kivizsgálja az egyes konkrét eseteket, az előfordulási gyakoriságot és ezeknek a rendkívül ritka eseteknek a mechanizmusát

– írják. Hozzáteszik: ezeken felül az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mai közleménye megállapítja, hogy a jelen információk alapján az ok-okozati összefüggés ugyan lehetséges, de nem bizonyítható, hozzátéve, hogy célzott vizsgálatok szükségesek az oltás és az esetleges kockázati tényezők összefüggésének pontos megértése érdekében.

Ezen túlmenően a WHO is hangsúlyozza, hogy a szóban forgó vizsgált események nagyon ritkán fordulnak elő azon a közel 200 millió beoltott ember között, akik AstraZeneca-vakcinát kaptak világszerte.

Az AstraZenecáról

  • Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) javaslatára az Európai Bizottság engedélyezte az uniós tagországoknak.
  • 81 országban alkalmazzák.
  • Magyarország 6,54 millió adagot kötött le, ami 3,27 millió főnek elég.
  • 18 év felett alkalmazható.
  • Az oltóanyag a szövődményekkel járó, illetve súlyos lefolyású, halállal végződő betegség kialakulása ellen nyújt védelmet.
  • Két adag szükséges, 4–12 hét különbséggel beadva. Magyarországon az oltási protokoll március 1-jei változása óta 12 hét különbséggel alkalmazzák a vakcinát.
  • A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van.
  • Az AstraZeneca nem cserélhető fel más, Covid–19 elleni oltóanyagokkal. Azoknak, akik már megkapták az első adag AstraZenecát, egy második adagot kell kapniuk a vakcinasorozat befejezéséhez.
  • Azon személyek is olthatók a vakcinával, akik már átestek a betegségen, és abból már meggyógyultak.
  • Az oltás előtt nem szükséges antigéngyorsteszt.
  • Az oltás krónikus betegséggel rendelkező személyeknek is adható, akiknél nem áll fenn oltásra vonatkozó ellenjavallat.
  • A Covid-19 Vaccine AstraZeneca más oltóanyaggal egyidejűleg nem adható be. Másik védőoltás legalább 14 napos időközzel adható.
  • Várandósság alatt az oltás ellenjavallt. Várandósság a második oltás után minimum két hónappal tervezhető.
  • Nem ismert, hogy a vakcina kiválasztódik-e az anyatejbe. Akik kockázati csoportba tartoznak, és igénylik az oltást, a szoptatás ideje alatt is megkaphatják.
  • A védőoltás beadása oltási terv alapján történik a kijelölt oltópontokon. Az oltó orvos az oltandót az oltást megelőzően kikérdezi, szükséges mértékben megvizsgálja, és az oltás beadásáról dönt.
  • Az oltás ellenjavallatai: várandósság, akut lázas betegség vagy az AstraZeneca-vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás vagy anafilaxiás reakció. A kórelőzményben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel vagy védőoltással kapcsolatos allergiás reakció.
  • Oltási reakciók lehetnek: fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz, esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén, émelygés. Nagyon ritkán előfordulhat: megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén. A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek átmeneti reakciók, melyek általában beavatkozás nélkül is megszűnnek.
    AstraZeneca
Vakcina típusa vektor
Engedélyező hatóságok Európai Gyógyszerhatóság; Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI); Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)
Ennyi országban alkalmazzák 81
Hatásosság 76 százalék
Százalékos védelem súlyos/halálos betegség ellen 100
Tárolás 2–8 Celsius-fokon
Szükséges adag száma 2
Adagok között eltelt napok száma 84
Teljes védettség a második oltás után 15 nap
Beoltható korosztály 18 év felett
Megkaphatják-e a krónikus betegséggel küzdők? Igen
Megkaphatják-e várandós nők? Nem
Ennyi adagot kötött le Magyarország 6,54 millió
Egy adag ára 650 forint
A kormányzati tájékoztató oldalra (www.koronavirus.gov.hu) feltöltött lakossági tájékoztató AstraZeneca-vakcina

(Borítókép: Marco Cantile / LightRocket / Getty Images)