Véleményezhető az átalakuló érettségi vizsgarendszer

2021.04.07. 10:29

Az Oktatási Hivatal oldalán most véleményezni lehet a 2024-től átalakuló érettségi rendszert, amit korábban több szakmai szervezet is élesen bírált, írta az eduline.hu. A magyar- és a történelemérettségi, de az informatikai és a természettudományos tárgyak vizsgái is megváltoznak három év múlva. Az új Nemzeti alaptanterv (NAT) alapján indult évfolyamok már a módosuló szabályok alapján érettségiznek majd. 

A véleményezésre egy online kérdőív kitöltésével április 14-én éjfélig van lehetőség.

A hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a vizsgakövetelményekkel vagy a vizsgatárgyak körével kapcsolatos általános észrevételeket, javaslatokat nem tudnak figyelembe venni, csak az egyes tárgyak vizsgáival összefüggő konkrét, tartalmi észrevételeket.

Kapcsolódó

A Magyartanárok Egyesületének nem küldte el a tárca a tervezetet, azt a szervezet csak „nem hivatalos úton” ismerhette meg. Szerintük a tervek „a NAT rombolását véglegesítik”, az érettségi követelmények „még kérlelhetetlenebbül befolyásolják a szaktanári munkát, mint a tantervek”. A magyarérettségin 2024-től nagyobb lesz a hangsúly a tárgyi tudás ellenőrzésén.

Nem lesz érvelési-gyakorlati szövegalkotás, helyette egy 20 pontot érő irodalmi tesztet kell kitölteniük a diákoknak. Az összehasonlító elemzést pedig témakifejtő esszé váltja majd.

Az emelt szintű történelemérettségin nagyobb hangsúlyt helyeznek a lexikális tudásra. Van olyan témakör, amely plusz 142 lexikai elemmel gazdagodik. A Történelemtanárok Egylete korábbi közleményükben azt írta: az új elvárások nemcsak a 12. évfolyamon emelt szinten vizsgázók számára jelentenek plusz követelményt, hanem befolyásolják a középiskolai tanítás-tanulás egészét is, hiszen a diákok nem a középiskola elején döntik el, milyen szinten érettségiznek, a vizsgán pedig olyat is számonkérnek, ami a kerettantervben nem szerepel. Ezt különösen aggályosnak tartják. Kifogásolják a politikatörténeti témák arányának növelését is.

Kapcsolódó

Érettségizők: veszélyes két hétre visszatérni az iskolába

Nem kevesen attól tartanak, hogy éppen az érettségire betegednek le vagy kerülnek karanténba.

A természettudományos tárgyak érettségi vizsgája is más lesz a tervek szerint, a diákok az eddigi gyakorlati vizsgafeladatok helyett saját kutatás alapján, tanév közben összeállított projektmunkát is választhatnak, amelyet az egyetemi diplomamunkához hasonlóan meg kell majd védeniük. 

Az informatikát felváltó digitális kultúrából vizsgázók számára a portfólió összeállítása kötelező lesz.