Gyurcsány Ferenc: Nem lesz kegyelem, viszontlátásra!

D KOS20200324019 (1)
2021.04.07. 17:52
A Demokratikus Koalíció elnöke börtönviselt édesapjával is példálózott, amikor a kormányt támadta parlamenti felszólalásában. Dömötör Csaba válaszában azt javasolta, a DK cserélje gumilövedékre a párt logóját.

A húsvét utáni első parlamenti ülésen erősen indított napirend előtti felszólalásával Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és frakcióvezetője, aki szerint a koronavírus-járványban „a világ legbotrányosabb haláladatait szolgáltatja Magyarország”.

A DK elnöke azzal kezdte beszédét, hogy elmondta: az édesapja négyszer-ötször is volt börtönben.

Nem volt egy igen nagy gazember, csak kicsi... de azt igen jól csinálta. Viszonylag kis trógerságért az én apámat jó néhányszor börtönbe zárták

– mondta Gyurcsány Ferenc. Hozzátette: mindeközben Magyarországnak olyan kormánya és vezetői vannak, akik

mégiscsak felelősek azoknak a százaknak a haláláért, akik az elmúlt hetekben elmentek.

A DK elnöke szerint ezt „foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésnek” hívják, „vagy talán még annál is többnek”, majd ismét megjegyezte, hogy az ő apját párszor tízezer forintért zárták börtönbe.

Volt bűne, nem kétséges, de az a kérdés, hogy önöknek van-e a bűne. Énszerintem igen, van

– vélekedett a DK elnöke.

Elismerte: az oltásokkal jól áll az ország, és őt is „flottul” beoltották, de az az igazi kérdés, hogy a kormány mit csinált korábban.

Önök ölték meg őket!

– jelentette ki Gyurcsány Ferenc a kormánypártok padsorai felé mutogatva, utalva a koronavírus-járvány magyarországi áldozataira.

Az én apám pár tízezer forintért börtönbe ment, önök pedig arról tudnak beszélni, hogy 2,5 milliót beoltottak. Hála a jó istennek! Egyébként ez rendben is van. Nagyjából azt látom, hogy minden működik, amikor maguk nem avatkoznak közbe. És semmi nem működik, amikor ez a kormány megpróbál valamit csinálni. Mert maguk alkalmatlanok, hogy kormányozzanak. Az a helyzet, hogy ma Magyarországon sokkal kevesebbért, mint amit önök tesznek, embereket elvisznek és becsuknak

– fogalmazott vehemensen a DK elnöke.

Ezután úgy folytatta, hogy szeretne valamit mondani a kormánypárti politikusoknak:

Magukat is el fogják vinni. Nem is olyan soká. Egy év múlva, másfél év múlva, mert maguk nem megvédték a magyarokat, hanem hozzájárultak ahhoz, hogy százak halljanak meg, és ezért maguk lesznek a felelősek. És mi ezt a felelősséget számon fogjuk kérni. Tudják, mikor? Amikor győzünk. És tudják, mikor fogunk győzni? Jövőre. És maguknak nem lesz kegyelem. Szeretném mondani: viszontlátásra!

– fejezte be a felszólalását Gyurcsány Ferenc.

Vadai Ágnesnek, a DK frakcióvezető-helyettesének Facebook-bejegyzéséből az is kiderült, hogy Kövér László házelnök hogyan viselte Gyurcsány Ferenc felszólalását.

Pillanatkép a pulpituson ülő fegyelmezőről akkor, amikor Gyurcsány Ferenc beszél. Vajon meditál?

– tette fel a kérdést a DK politikusa az általa megosztott képpel kapcsolatban, amelyen az látható, hogy Kövér László a kezébe temeti az arcát.

Pillanatkép a pulpituson ülő fegyelmezőről akkor, amikor Gyurcsány Ferenc beszél. Vajon meditál? 🤣 #vadaiagnes #demokratikuskoalicio #dk 🇭🇺🇪🇺

Közzétette: Vadai Ágnes – 2021. április 7., szerda

„A DK logóját cseréljék le gumilövedékre”

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában megjegyezte, nem kíván reagálni Gyurcsány Ferenc apjának ügyeire, azt azonban nehezményezte, hogy a DK elnöke fenyegetőzik.

A jelek szerint ön azt tartja a legfontosabb feladatának egy járvány közepén, hogy fenyegessen. (...) És ez közvetlen folytatása annak, amikor pár héttel ezelőtt azzal fenyegetett meg másképp gondolkozókat, hogy majd földönfutóvá teszi őket

– mondta az államtitkár.

Dömötör Csaba szerint ezek a szavak általában nem maradnak megválaszolatlanul, mert jönnek Gyurcsány Ferenc „emberei, jön Jakab Péter, jön Karácsony pártja, és ugyanezeket a fenyegetéseket harsogják”.

Az államtitkár azt is hozzátette, Gyurcsány Ferenc semmit sem változott Balatonőszöd óta.

Most nem tudom felidézni, hogy a DK-nak a logója hogy néz ki, de javaslom, hogy cseréljék le gumilövedékre, mert változatlanul ugyanazt a politikát folytatják

– jelentette ki.

Dömötör Csaba továbbá oltásellenességgel vádolta meg az ellenzéket, amely szerinte ezt megpróbálja letagadni, miközben a vakcina ellen is hangoltak.

Kocsis Máté szerint legyőzik Gyurcsány Ferencet

A napirend előtti csörte után Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Facebook-oldalán azt írta, szerinte

egész jó állapotban találták Gyurcsány Ferencet a balatoni nyaralójában, ezért elhozták a Parlamentbe, hogy felszólaljon.

A kormánypárti politikus emlékeztetett rá, hogy lakosságarányosan Magyarországon oltották be a legtöbb embert az Európai Unióban. „Sokat tett Gyurcsány, hogy ne így legyen, de így lett” – tette hozzá.

Kocsis Máté azt is írta, Gyurcsány Ferenc nem beszélt arról, hogy

mi van azokkal, akiket az ő vezetésével beszéltek le az oltásról, és meghaltak, és vállal-e felelősséget az oltásellenes kampányért, amit hónapokig folytattak.

A Fidesz frakcióvezetője azt ígéri, hogy 2022-ben le fogják győzni Gyurcsány Ferencet „az utánfutóival együtt”.

(Borítókép:Gyurcsány Ferenc felszólal az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. március 24-én.  Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)