Tibor
2 °C
8 °C

Gulyás Gergely: Április végére négymillióan kaphatják meg az oltást

DSZZS20210407037
2021.04.07. 18:32

Reményeink szerint április végéig több mint négymillió ember megkaphatja legalább az első oltását – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Országgyűlés szerdai ülésén. Az MTI beszámolója szerint a miniszter közölte azt is: jelenleg 3 millió 950 ezren regisztráltak a koronavírus elleni vakcinára.

Gulyás Gergelyt a Párbeszéd politikusa, Burány Sándor a pedagógusok oltásáról kérdezte. Burány Sándor szerint a kormány súlyos veszélynek teszi ki a tanárokat azzal, hogy napokkal a koronavírus elleni első oltás beadása után visszaküldi őket a gyerekek közé. Közölte, az első oltás után még nem alakul ki védettség a koronavírus ellen, a teljes védettség csak hetekkel a második oltást követően alakul ki. Szerinte a kormány a szociális munkások nagy részét kizárta abból a lehetőségből, hogy az első oltást soron kívül is megkaphassák.

Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy a pedagógusok Pfizer-vakcinát kapnak, és az amerikai gyógyszerhatóság közlése szerint ezen oltás első adagja után „a védettség jelentős részben” kialakul. A miniszter hozzátette: abban egyetértés volt a parlamentben, hogy úgy kell védekezni, hogy az élet lehetőleg ne álljon meg, a gazdaság működjön, az emberek ne veszítsék el az állásukat, ez pedig összefüggésben áll az iskolával.

Két-három héttel az első oltás beadása után a védettség fennáll. Lényegesen kisebb védettség mellett Magyarországon sokan ma is dolgoznak. A kormány nem látja komoly kockázatát az iskolák újraindításának, az élet folyamatossága sokkal inkább biztosítható akkor, ha az iskolák április 19-én megnyitják a kapuikat

– mondta Gulyás Gergely.

(Borítókép: Gulyás Gergely 2021. április 7-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)