Az Országgyűlés évtizedekre átszabhatja a felsőoktatást

2021.04.07. 07:42

A Minority SafePack elnevezésű, európai polgári kezdeményezésről szóló határozati javaslatról tart ma általános vitát az Országgyűlés – olvasható a parlament honlapján. Az indítványt a nemzeti összetartozás bizottsága nyújtotta be.

A javaslat elfogadása esetén az Országgyűlés mély megdöbbenését fejezné ki amiatt, hogy az Európai Bizottság teljes egészében elutasította az európai őshonos nemzeti kisebbségek érdekét szolgáló kezdeményezést.

Így „nemcsak az Európai Parlament támogató véleményét hagyta figyelmen kívül, hanem az európai polgárok akaratát is semmibe vette”, írta a távirati iroda.

Kapcsolódó

Ezt megelőzően három elhunyt korábbi képviselőről emlékeznek meg, majd napirend előtti felszólalások következnek. Az ülésnapon másfél óra az interpellációké, további hatvan percben pedig azonnali kérdések és válaszok hangozhatnak el.

Az Országgyűlés csütörtökön, pénteken és hétfőn is ülésezik. Csütörtökön tizenkét előterjesztésről tárgyal a parlament. A képviselők egyebek mellett a kormány aktuális rendészeti, köznevelési és munkaerőpiaci változtatási javaslatairól mondhatják el véleményüket.

A pénteki ülésnapon a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok létrehozásáról, valamint több felsőoktatási intézmény alapítványi formába történő átalakításáról tartanak általános vitát egy napirendi pontban. Hétfőn pedig a képviselők megemlékeznek a Felvidékről kitelepítettekről, majd kérdéseket tehetnek fel.