Újabb kategóriákban lehet pályázni a Magyar Falu Programban

2021.04.07. 11:49

A Falusi Civil Alap közel 5 milliárd forintos keretéből a falvakban működő egyesületek, alapítványok az idei évben is négy célra pályázhatnak – adta hírül közleményben a Miniszterelnökség.

  • Ingatlanberuházási, -felújítási támogatás esetén 6 millió forint,
  • gépjármű beszerzési támogatás esetén 5 millió forint,
  • eszközbeszerzés és programszervezési támogatás esetében pedig maximálisan 2-2 millió forint igényelhető.

Az önkormányzatok a tulajdonukban lévő közterületi játszóterek és óvodai játszóudvarok építésére, kialakítására, felújítására, eszközök és felszerelések fejlesztésére, beszerzésére nyújthatnak be pályázatot. Az erre a célra rendelkezésre álló keretösszeg 1,5 milliárd forint.

Saját tulajdonú temetőik infrastrukturális fejlesztésére a települési önkormányzatok mellett a történelmi egyházak is igényelhetnek támogatást, melyre a kormány összesen 3 milliárd forintot biztosít – olvasható a Miniszterelnökség közleményében.

A pályázatokat a Magyar Államkincstár elektronikus felületén, illetve a Falusi Civil Alap esetében a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszeren keresztül 2021. május 7-ig lehet benyújtani. A támogatottak köréről 60 napon belül döntés születik.

Az elmúlt két évben a Magyar Falu Program helyi életminőség javítását célzó pályázati alprogramjának keretében a nyertes pályázatok száma meghaladta a tizenkétezret, a kifizetett állami támogatások összege pedig a 130 milliárd forintot. A program harmadik éve tartó teljes költségvetése a falusi CSOK-kal, a falusi útalappal és a kisboltok támogatásával együtt több mint 600 milliárd forint.