Vádat emeltek a vörös csillaggal pózoló hagyományőrző munkásőr ellen

2021.04.07. 12:13

Tiltott önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt emelt vádat egy Heves megyében élő férfi ellen az Egri Járási Ügyészség – közölte a megyei főügyész szerdán az MTI-vel.

Szalóki Zoltán tájékoztatása szerint a 32 éves vádlott

egy hagyományőrzőnek titulált kisebb közösség országos parancsnokának tekinti magát.

Vallomása alapján tizenöt évesen, korengedménnyel lépett be egy, a rendszerváltoztatás után alakult pártba, ahol több egykori munkásőrrel is kapcsolatba került. Itt közösen elhatározták, hogy szabadidejükben ápolni fogják a korábban feloszlatott Munkásőrség hagyományait.

Bár a társaság civil szervezetként történő bírósági bejegyzésére soha nem került sor, annak nevében a vádlott az interneten honlapot, majd 2018-tól a Facebookon közösségi oldalt is működtetett. Az ügyészség szerint az itt található bejegyzések illusztrálására az oldal és a honlap üzemeltetője és egyben szerkesztője

több esetben is ötágú vörös csillagot használt, illetve ezt a tiltott önkényuralmi jelképet profilképként is alkalmazta.

A főügyész emlékeztetett: a büntető törvénykönyv (Btk.) rendelkezése értelmében aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vörös csillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas – különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő – módon nagy nyilvánosság előtt használ, illetve közszemlére tesz, ha súlyosabb bűncselekményt nem valósít meg, vétség miatt elzárással büntetendő.

Az Egri Járási Ügyészség ennek megfelelően vádat emelt március végén a férfival szemben, és pénzbüntetés kiszabását, valamint az eddig ideiglenesen hozzáférhetetlenné tett jogszabálysértő tartalmak végleges törlését kérte a bíróságtól – közölte Szalóki Zoltán.

A vádlott, Juhász Norbert a Blikknek azt is elmondta, hogy nála és a hozzátartozóinál is házkutatást végeztek a rendőrök, akik a számítógépét és a lakásdíszként szolgáló hatástalanított géppisztolyát is elvették és nem adták még vissza. 

A vádemelésről a Hagyományőrző Munkásőr Társaság oldalán már korábban beszámoltak. Itt azt is leírták, hogy „az országos parancsnok személyén keresztüli nemtelen támadásra” válaszolva az idén novemberben megnyitni tervezett múzeumukból előre kitiltják az ügyészség munkatársait.