Vakcina nélkül többször fordul elő vérrögképződés, mint oltás után

2021.04.08. 09:29

Amelyik oltóanyag Magyarországon elérhető, az biztonságos és hatékony – mondta Kacskovics Imre immunológus, az ELTE Immunológiai Tanszékének tanszékvezető professzora a Kossuth Rádió csütörtök reggeli műsorában. Kiemelte, hogy felnőtteket ilyen nagy arányban a világon még soha nem oltottak be. Oltás okozta súlyos mellékhatásról Magyarországon egyelőre nem hallott, csak karfájdalomról, lázról számoltak be a beoltottak. Ezek azonban a védőoltások általános immunválaszai – mondta a professzor.

Mint arról az Index beszámolt, az Európai Gyógyszerügynökség szerint van összefüggés az AstraZeneca oltása és a vérrögképződéses esetek között, de a hatóság továbbra is ajánlja a vakcinát. 

Vérrögképződési zavarról Magyarországon nem tudni. A vérrögképződés védőoltás nélkül tízezerből tizenegy embernél fordul elő oltás nélkül, míg az AstraZeneca oltása után a mellékhatás húszezer eset közül egynél jelentkezett. Elmondhatjuk tehát, hogy a vérrög az oltás nélküli populációban sokkal gyakoribb

– mondta Kacskovics Imre.

A vakcinák működési mechanizmusáról elmondta, hogy amikor az izomba beadják a vakcinát, immunválaszt vált ki. Amikor találkozunk a vírussal, az antitestek hozzákötődnek a vírus tüskefehérjéjéhez, ami így nem tud a sejtekhez kapcsolódni. Egy darabig kering az érrendszerben, azután a szervezet lebontja. A mutációk is a a tüskefehérje változásai, ez lehet jó és rossz. Ha kisebb a vírus kapcsolódóképessége, észre sem vesszük, ha erősebb, akkor fertőzőképesebb. Ilyen a brit mutáns. Ilyenkor az antitestek kevésbé hatékonyak – magyarázta az immunológus.