Ötven éve fogadták el a roma zászlót és himnuszt

2021.04.08. 17:14

Minden évben április 8. a Nemzetközi Roma Nap ünnepe, az egyetemes roma kultúra és identitás megerősítésének legjelentősebb állomása, az 1971-es I. Roma Világkongresszus kiemelt szerepére hívja fel a figyelmet – írta az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) csütörtökön Facebook-oldalán.

A Nemzetközi Roma Nap világszerte kulturális és társadalmi jelentőséggel bír, hiszen a cigányság által őrzött generációkon és társadalmi csoportokon átívelő, értékteremtő szerepén túl, a roma emberek mindennapi életben betöltött szerepére is próbálja felhívni a figyelmet

– áll a bejegyzésben. Mint írták, ez a nap lehetőséget teremt különböző rendezvények, fesztiválok megrendezésére, amelynek programjai által bepillantást engednek a cigányság mindennapi életébe, és a kulturális megértésen keresztül igyekeznek közelebb vinni egymáshoz a különféle nemzetiségeket.

Idén, a koronavírus-járvány miatt csak online térben van lehetőség megünnepelni méltóképpen ezt a napot – tették hozzá. Az ORÖ emlékeztetett arra is, 1971. április 8-án Londonban kilenc ország 23 képviselője fogadta el a roma zászlót és himnuszt.