Müller Cecília: Jövő héten érkezik az egydózisú vakcina

2021.04.08. 14:24

Jövő héten érkezik Magyarországra a Janssen egydózisú vakcinája – mondta Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos ismertette, hogy csütörtökre 4814 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 698 490 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 272 beteg, így az elhunytak száma 22 681 fő. Kórházban 11 663 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1337-en vannak lélegeztetőgépen. A beoltottak száma 2 608 084 fő, közülük 1 077 947 fő már a második oltást is megkapta.

Már a magyar lakosság 26 százaléka megkapta legalább az első oltását. Továbbra is ötféle vakcinával oltunk, és további gyártókkal folytatunk tárgyalásokat. A Janssen egydózisú vakcinájából jövő héten 28 800 adag érkezik Magyarországra. A mai napon éppen az uniós átlag kétszeresét érte el a beoltottság 

– mondta Müller Cecília. A tiszti főorvos az AstraZeneca vakcinájával kapcsolatban felidézte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) április 7-én kimondta, hogy a tromboembóliás vérrögképződés és a vakcina között fennállhat kapcsolat, azonban ez még nem biztos, további vizsgálatokra van szükség. Hozzátette: az EMA továbbra is ajánlja az AstraZeneca vakcináját, amelynek hatásait, mellékhatásait Magyarországon is vizsgálták az illetékes hatóságok. 

A magyar adatokat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) gyűjti és összesíti. A vizsgálatokból megállapítható, hogy Magyarországon nem találtak többlet trombózisos megbetegedést, sőt a járvány előtti időszakban sokkal több trombózisos eset volt, mint a járvány megkezdődése, vagyis 2020 óta

– mondta Müller Cecília. A tiszti főorvos ismertette, hogy a járványügyi adatok szerint a megelőző héthez képest 11 725-tel csökkent az új megbetegedések száma, az új fertőzöttek átlagéletkora pedig 46 év. A fertőzöttek száma legjelentősebben Vas megyében csökkent, de Budapesten is jelentős csökkenés történt. Baranyában, a Jászságban és Zalában növekedett a fertőzöttség, miközben a fővárosban 27 százalékos visszaesést mértek egy hét alatt.

Úgy tűnik, a harmadik fázis platóját talán már elértük, vagy a napokban el fogjuk érni

– összegezte a tiszti főorvos. Müller Cecília ezután elmondta: a mai napon egy szörnyű, tragikus hírt is közölnie kell, miszerint meghalt egy nyolc hónapos csecsemő is. Halálát az igazságügyi orvosszakértő véleménye szerint nem koronavírus, hanem meningococcusfertőzés következtében bekövetkezett vérmérgezés okozta.

Csecsemők esetében ez a kórkép több szervben is megjelenik, és nagyon gyors lefolyású. Ő azért került fel az elhunytak listájára, mert kimutatták nála a koronavírust, de tünetei nem voltak, és halálát nem is ez okozta. Magyarországon aki a halálakor koronavírus-fertőzött volt, azt feltüntetjük a listán, a halál okától függetlenül. Gyermek Magyarországon a vírusnak még nem esett áldozatul

mondta Müller Cecília. Rámutatott: az eset megjelenik majd a koronavírussal foglalkozó központi tájékoztató oldal statisztikájában, de a csecsemő halálát nem a koronavírus idézte elő. A tiszti főorvos részvétét fejezte ki a kisgyermek családjának.