Maruzsa Zoltán: Biztonságosan lehet vizsgázni, mindenki menjen el érettségire

2021.04.09. 12:24

Minden készen áll az óvodák és az 1–8. osztályosok számára az iskolák április 19-i nyitására – derült ki Maruzsa Zoltán bejelentéséből. A Emmi köznevelési államtitkára erre az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján emlékeztetett. Ma az operatív törzs reggeli ülésén dőlt el, hogy a 9–12. osztályosoknak csak május 10-től lesz tantermi oktatás.

Az érettségit a 2020. tavaszi példa nyomán szervezik meg, főszabály szerint csak írásbeli lesz, a szóbeli és a gyakorlati vizsgák jellemzően elmaradnak – ismertette a politikus. Ezt egyébként reggel már Orbán Viktor bejelentette a Kossuth rádióban. Eltérés, hogy 

Az előrehozott vizsgákat megtartják. 

2020-ban 30 ezer vizsgát halasztottak el, idén mindenki levizsgázhat, több mint 110 ezer érettségizőre számítanak. Maruzsa Zoltán kiemelte, megszervezik a középszintű szóbeli vizsgákat azoknak a tárgyaknak az esetében, amelyek csak szóbeli vizsgarésszel rendelkeznek, vagyis írásbeli részük nincs.

A sikeres érettségit teljes értékűnek tekintik,

a megfelelő szintű és típusú nyelvvizsgák pedig a szóbeli rész nélkül is érvényesek lesznek. Bármely tárgyból tett középszintű vizsga esetében ha a vizsgázó teljesítménye elérte a 12 százalékot, de nem érte el a 25 százalékot, az érintett tehet szóbeli vizsgát. Testnevelésből kell szervezni szóbeli és gyakorlati részt is, utóbbi esetében azonban az úszás és a küzdősportok gyakorlatait el kell hagyni, mert fokozott fertőzési kockázattal járnak – tette hozzá. Ha a diák nem jelenik meg az érettségin, eltekintenek a javító- vagy pótvizsgára küldésétől. Aki úgy dönt, hogy nem vizsgázik, a díját szeptember 30-ig visszaigényelheti. 2020-ban az érettségizők 2 százaléka döntött úgy, hogy nem vizsgázik.

Maruzsa Zoltán minden diákot arra buzdít, hogy menjen el érettségizni, mert a vizsgákat biztonságosan meg lehet szervezni. Kiemelte, a tavalyi érettségihez hasonlóan idén is egy tanteremben csak 10 fő tartózkodhat majd, a helyiséget fertőtleníteni kell, a diákok hőmérsékletet mérni fogják, és a megfelelő távolságot is tartani kell egymástól.