November vége óta négyszeresére nőtt az oltási hajlandóság

2021.04.09. 18:41 Módosítva: 2021.04.09. 18:45

Míg tavaly november végén a válaszadók kevesebb mint 15 százaléka volt biztos abban, hogy beoltatná magát koronavírus ellen, addig a március 29-ével kezdődő héten már a megkérdezettek csaknem 58 százaléka voksolt a vakcinák mellett – írta a Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva. Az adatsorba beleszámítanak azok is, akik már megkapták legalább az első oltást.

Az utóbbi héten a válaszadók 20 százaléka volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben a november végén mért 36 százalékkal.

Kapcsolódó

Vakcinafelmérés: nem csökken az elutasítottság

Az elutasítók negyede a koronavírus létezésében sem hisz.

A KSH már 18. hete végez felmérést az oltási hajlandóságról. Az előző hetihez viszonyítva is számottevően nőtt az oltakozni szándékozók aránya, ugyanis a 17. héten a megkérdezettek 55,6 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy beoltatná-e magát. A mérés kezdetéhez, azaz a november 30-ával induló héthez képest mintegy négyszeresére emelkedett azok aránya, akik úgy gondolják, beoltatnák magukat, vagy már kaptak is vakcinát.

Kapcsolódó

Egyre többen oltatnák be magukat

A KSH adatai szerint csökken az elutasítottság a vakcinákkal szemben.

A tanulmány szerint a 64 év felettiek (85 százalék) és a felsőfokú végzettségűek (81 százalék) tervezik leginkább, hogy élnek a vakcinával.

A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak a védőoltással szemben.