Polt Péter és Codruta Kövesi a lojális együttműködés elve alapján segítik egymás munkáját

2021.04.09. 16:36
A nyomozások és vádemelések hatékonyságának biztosítása érdekében a Legfőbb Ügyészség és az Európai Ügyészség munkamegállapodásban rögzítette az együttműködés és az információcsere kereteit - adja hírül közleményben a Legfőbb Ügyészség.

A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint Magyarország az első, a megerősített együttműködésben részt nem vevő uniós tagállam, amely munkamegállapodást kötött a Codruta Kövesi által vezetett Európai Ügyészséggel. 

Polt Péter legfőbb ügyész 2020. november 16-án videokonferencián egyeztetett Laura Codruta Kövesivel, az Európai Ügyészség főügyészével, az Európai Ügyészség és Magyarország Ügyészsége közötti együttműködésről. Az egyeztetésen a két vezető megállapodott abban, hogy az együttműködés részleteit munkamegállapodásban fogják rögzíteni.

A megállapodást az Európai Ügyészség részéről Laura Codruța Kövesi európai főügyész, míg a Legfőbb Ügyészség részéről dr. Polt Péter legfőbb ügyész írta alá.

A megállapodás kitér mind a bűnügyekben folyatott kooperáció mikéntjére, mind pedig az intézmények közötti stratégiai lépések összehangolására.

Magyarország Ügyészsége a büntetőügyekben folytatott uniós igazságügyi együttműködés eddigi eszközeivel támogatja az Európai Ügyészség munkáját, miként az Európai Ügyészség is ezen jogi intézmények használatával fordul a magyar ügyészségek felé.

A felek a lojális együttműködés elve alapján segítik az eljárások eredményességét.

A megállapodásban a felek leszögezték, hogy rendszeresen szerveznek magas szintű, az Európai Főügyész és Magyarország Legfőbb Ügyésze közötti találkozókat, valamint egyéb értekezleteket. Közös képzések szervezésére is lehetőség nyílik, a felek megállapodtak abban is,az egyik fél által szervezett konferenciákra, rendezvényekre meghívhatják egymást.