Gyárfás
18 °C
35 °C

Megjelent az idei érettségi kormányrendelete

2021.04.10. 10:48

Megjelent a tegnap bejelentett, megváltozott érettségi vizsgákról szóló kormányrendelet. A miniszterelnök által tegnap bejelentett átalakítás részletszabályozása külön kitér arra, hogy a középiskolák (9–12. évfolyamok) a korábban tervezett április 19-e helyett május 10-én térhetnek vissza a tantermi oktatásra, a júniusi szóbeli érettségik pedig elmaradnak.

A kormányrendelet értelmében, ahogyan arról már pénteken Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár is beszélt, az érettségi vizsgatárgyak szóbeli és gyakorlati vizsgarészei – néhány kivételtől eltekintve – elmaradnak. Azonban ha az adott tárgyból csak szóbeli vizsga van, vagy ha a szakértői bizottság úgy dönt, akkor megszervezhető a vizsgatárgyak szóbeli és gyakorlati vizsgarésze.

Az új szabályok szerint letett

sikeres érettségi vizsgát teljesített, teljes értékű, sikeres érettségi vizsgának kell tekinteni,

a megfelelő fokú és típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget pedig a szóbeli vizsgarész teljesítése nélkül meg kell állapítani.

Külön rendelkezésként tér ki a jogszabály arra, hogy az érettségiző javíthat a szóbeli vizsga eredményén, ha az írásbeli teljesítménye 12–25 százalék közötti. A rendelkezés szerint testnevelésből lesz szóbeli és gyakorlati vizsga.

Az érettségi vizsgák lebonyolítása során a középiskoláknak figyelmet kell fordítaniuk az egészségvédelmi intézkedésekre.

A szabály alapján egyazon helyiségben az írásbeliző vizsgázók létszáma nem haladhatja meg a 10 főt.

A kormányrendelet záró rendelkezései között olvasható, hogy a tavaszi érettségi szóbeli részei csak idén nem kerülnek megszervezésre, a rendelkezés 2021. május 23-án hatályát veszti.