Még nem tudni, hogyan befolyásolja Fülöp herceg temetését a járvány

2021.04.10. 08:24

Április 17-én kerülhet sor Fülöp brit királyi herceg temetésére – értesült a The Daily Express. A lap szerint a brit kormány egyik hivatalos oldalán véletlenül tették közzé a temetés dátumát. Pénteken ugyanis a honlapon azt írták, hogy

mától kezdve 8 napos gyászidőszak veszi kezdetét a herceg temetéséig.

A közleményt azóta törölték a honlapról. 

A királyi család és a kormányzat egyelőre nem osztott meg hivatalos részleteket a temetésről, mert a koronavírus-járvány miatt nem szeretnék, ha nagyobb tömegek mennének ki a herceg gyászszertartására. 

Péntek óta folyamatosan gyűlnek a virágcsokrok a Buckingham-palota előtt, amivel tiszteletüket fejezik ki a britek Fülöp herceg előtt.

Szombaton számos brit nagyvárosban, illetve a haditengerészet hajóin is díszlövések dördülnek majd a herceg tiszteletére. Ben Wallace védelmi államtitkár felidézte, hogy a herceg „állandó támogatója és nagykövete volt a brit fegyveres erőknek”. Sir Nick Carter, a vezérkar főnöke pedig arra emlékeztetett, hogy a herceg a II. világháborúban a brit haditengerészetben szolgálta hazáját.

A Guardian időközben arról írt, hogy a herceg temetését várhatóan a protokollban előírtnál jóval szerényebb körülmények közt fogják megrendezni. Az eredeti elképzelés az volt, hogy Fülöp herceg koporsóját hagyományos tiszteletadás mellett, katonák sorfalai között – a királyi temetéseknél szokásos, ló vontatta hintó helyett – ágyútalpra fektetve szállítják át Londonon, majd Windsorba, ahol a Szent György-kápolnában ravatalozzák fel, és ott tervezték a gyászszertartást is a családtagok és az állami vezetők részvételével. 

A járványhelyzetre tekintettel azonban várhatóan ettől eltekintenek, és minden olyan szertartást igyekeznek kerülni, amely nagyobb tömegeket vonzhatna a helyszínre. Várhatóan a gyászszertartáson a hozzátartozók, illetve a kegyeletüket lerovó állami vezetők számát is erősen korlátozzák majd. Az Egyesült Királyságban a járványvédelmi korlátozások szerint jelenleg legfeljebb 30 fő vehet részt a temetéseken, és amennyiben nem egy háztartásban élnek, akkor kötelezően tartaniuk kell a szociális védőtávolságot. 

Ez azt jelenti, Erzsébet királynőnek korlátoznia kell, hogy a meglehetősen népes királyi családból ki vehet részt a temetésen. Kötelező lesz a maszkviselés és a távolságtartás is. 

A hagyományok szerint a herceget a temetés előtt a Szent James-palota kápolnájában ravataloznák fel, ahol a családtagok és a személyzet tagjai is privát búcsút vehetnének az elhunyttól. Egyelőre még nem tudni, hogy erre sor kerülhet-e a jelen körülmények között. Arról pedig maga Fülöp herceg rendelkezett, hogy nem szeretné, hogy a halála után a Westminster Hallban ravatalozzák fel a nyilvános részvétnyilvánításokhoz – ahogyan az a királynő édesanyja temetésén történt. 

Ezért a Guardian arra számít, hogy a járványvédelmi előírások miatt a temetéssel kapcsolatos szertartások a windsori kastélyra korlátozódnak majd, a búcsúztatást pedig a Szent György-kápolnában tartják majd, és televízión közvetítik. A herceget végakarata szerint privát szertartás mellett és a legszorosabb családtagok részvételével helyezik majd végső nyugalomra a kápolna alatti királyi kriptában. 

A temetés részleteiről várhatóan később adnak részletes tájékoztatást. 

A herceg temetésének terveit egyébként már korábban is újra kellett írni, igaz, akkor még elsősorban amiatt, mert ő maga nem szeretett volna nagy „felhajtást” a búcsúztatásnál.