Rafael
19 °C
33 °C

Jöhet a mentális pandémia?

2021.04.10. 21:40 Módosítva: 2021.04.10. 21:41
Pandémia után jöhet a mentális pandémia? – ezt a kérdést boncolgatja az Infostart cikke, aminek az egyik fő megállapítása, hogy a koronavírus-világjárványt a mentális pandémia követheti majd Magyarországon is.

Radó Iván, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum (PÉF) elnöke szerint a mentális pandémiának már most láthatók az előjelei: egyértelműen megnőtt az erőszak, mind a családokon belül, mind az utcákon a közlekedésben, és többen is önmagul ellen fordították ezeket az indulatokat.

A szakember szerint most azonnal fel kellene készülni arra, hogy amint a járvány lecseng, „lelkeket ápoljunk”, egyébként a következő pandémiát mentális pandémiának fogják hívni.

Radó Iván elmondta azt is, hogy ha figyelünk, családunkban vagy barátaink között is könnyen észrevehetjük a figyelmeztető jelzéseket. Kiemelte, hogy elsősorban a megváltozott személyiségszerkezetre kell odafigyelni, viszont különbséget kell tenni a klinikai értelemben vett depresszió és a rosszkedv között.

Megjegyezte, hogy ebből a szempontból nagyon fontos a kommunikáció is, ami egyébként alapvető egy normális kapcsolatban.

Radó Iván szerint a koronavírus  utóhatásainak kezelésére fel kell készülni, azonban jó esetben nem lesz rá szükség.