Online zajlik idén az általános iskolások beiratkozása

2021.04.10. 11:52

Az általános iskolát szeptemberben kezdő, leendő első osztályosokat a napokban kell beíratni a kiválasztott intézményekbe. A járvány miatt idén is online jelentkezést javasolnak a szülőknek – írja az MTI a Magyar Nemzet szombati száma alapján.

Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke elmondta:

Az április 15-16-án esedékes általános iskolai beiratkozás több mint 95 ezer leendő elsőst érint.

A beiratkozáshoz már április 10-én, szombaton megnyitják a Kréta-rendszert használó iskolák esetében a jelentkezési felületet.

„Az elektronikus beiratkozáshoz csak a lakcímkártyát kell feltölteni, személyesen elég lesz a szeptemberi tanévkezdéskor bemutatni a dokumentumokat a kiválasztott iskolában. Most kell jelezni továbbá azt is, hogy a gyermek a kötelezően választandó órák közül hittanra vagy etikaórára fog-e járni” – mondta Hajnal Gabriella.

Hozzátette: a saját körzetébe tartozó gyermeket minden iskola köteles felvenni, de ha a körzetes gyerekeken felül marad még férőhely, azt a körzeten kívüli diákokkal is feltölthetik az intézmények.

fontos tudni azt is, hogy az általános iskolák nem tarthatnak felvételi vizsgát.

Alkalmasságit vizsgát azonban szervezhetnek egyes intézmények, köztük például a sportiskolák.

Az Oktatási Hivatalhoz benyújtott kérelmek alapján mintegy 16 ezer hatéves gyermek marad további egy évet az óvodában. Az iskolakezdést egy évvel halasztók idei létszáma nagyságrendileg nem változott tavalyhoz képest.

A pedagógusok soron kívüli oltásáról a Klebelsberg Központ elnöke közölte, hogy

az érintettek többsége élt a lehetőséggel, úgy tudja, a pedagógusok mintegy 75 százaléka regisztrált az oltásra.

„Célunk, hogy senki se maradjon ki azok közül, akik az intézményekben a gyermekekkel, tanulókkal kapcsolatba kerülnek. Értem ezalatt például az iskolai, óvodai konyhán dolgozókat vagy azokat az egyetemi hallgatókat, akik a hosszú, összefüggő pedagógiai gyakorlatukat végzik. Azt szeretnénk, ha mindenki be lenne oltva, aki bármilyen módon is kapcsolatba kerül a gyerekekkel” – hangsúlyozta.

A digitális oktatás tapasztalatait a szakember úgy értékelte: sokkal magasabb a valós idejű jelenléttel tartott online órák aránya, mint korábban volt. Aktívabbak a kollégák, jóval felkészültebbek, és amióta az általános iskolák is digitális munkarendre tértek át, tízszeresére növekedett az élő kapcsolatban megtartott online órák száma a március előtti időszakhoz képest – fogalmazott a lap szombati számában Hajnal Gabriella.