Ármin, Pálma
8 °C
28 °C

Kásler Miklós: Az idősek 90 százalékát beoltották

2021.04.12. 15:20 Módosítva: 2021.04.12. 15:26

Miután a regisztrált idősek 90 százaléka már megkapta az oltást, a háziorvosok már a 60 év alatti regisztráltakat is olthatják, természetesen az egyes kockázati krónikus betegséggel rendelkezőknek elsőbbséget adva. Ehhez maguk a háziorvosi kollegiális vezetők dolgozták ki a szakmai ajánlást – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának hétfői közleményében.

Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós Békássy Szabolccsal, az országos kollegiális szakmai vezető háziorvossal egyeztetett. A közleményben olvasható, hogy a miniszter folyamatosan figyelemmel kíséri a háziorvosok tevékenységét, így a mai napon elsősorban az oltások beadásáról, továbbá az alapellátás átalakításának helyzetéről történt egyeztetés.

A magyar oltási program egész Európában kiemelkedő, a magyar lakosság átoltottsága duplája az uniós átlagnak, és ebben a háziorvosoknak is nagy szerepe van. Több mint ötezer háziorvosi praxisban oltják hétről hétre a regisztráltakat. A csoportpraxisok és egyéni praxisok működése és további kialakítása rendben zajlik, és az azokhoz szükséges műszer- és eszközigény felmérése is folyamatos

– írják. A megbeszélés kiterjedt arra is, hogy kérje az országos kollegiális szakmai vezető háziorvos a családi orvosokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot azokkal az idős betegekkel is, akik eddig nem regisztráltak az oltásra, és biztassák őket a regisztrációra. Hangsúlyozzák: jelen helyzetben az oltások beadása elsődleges megelőzési és védekezési eszköz a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.