Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Közel a hárommillió oltás, jöhetnek az újabb lazítások?

D ATI20210412005
2021.04.12. 19:46
Már csaknem hárommillió ember megkapta legalább az első oltását. Az eddigi nyilatkozatok szerint újabb enyhítések bejelentése várható, ha átlépjük a 3-3,5 milliós átoltottságot.

A kormány a koronavírus-járvány alatt fokozatosan, az átoltottsági számokhoz igazítva enyhít a járványügyi korlátozásokon. Miután két és fél millió ember megkapta legalább az első oltását, Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán jelentette be, hogy április 7-től

  • újranyithatnak az üzletek, szolgáltatások, azonban életbe lépett az úgynevezett négyzetméter alapú szabály, melynek értelmében az üzletek, köztük azok, amelyek március 8. óta zárva voltak, tíz négyzetméterenként egy vásárlót fogadva működhetnek.
  • A kijárási tilalom kezdete este 8 helyett 10 órára módosult.
  • Az üzletek reggel 5 óra és este fél 10 között nyitva lehetnek.

A kormány az operatív törzs javaslatára április 19-ig hosszabbította meg a hatályban lévő védelmi intézkedéseket. A miniszterelnök az április 2-án adott rádióinterjújában elmondta:

Ha elérjük a 3-3,5 milliót, jöhet a következő lépés, erről jövő héten tudom tájékoztatni a nyilvánosságot.

Müller Cecília országos tiszti főorvos hétfői tájékoztatóján arról beszélt, hogy a magyarországi beoltottság Európában is kiemelkedő, hiszen a lakosság 29 százaléka megkapta már első oltását, míg az uniós átlag ennek fele – közölte a tiszti főorvos. Ugyanilyen jól áll Magyarország a második dózis beadásával: az uniós átlag 6,2 százalékával szemben ma már 12 százalék körül állunk.

Az operatív törzs tájékoztatóján kiemelte, hogy április 13-án 28 800 adag Janssen Pharmaceutica-vakcina és 248 040 adag Pfizer-oltóanyag érkezik. Ezen a napon a külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter is bejelentette: kedden 140 ezer második dózis Szputnyik vakcina is érkezik Magyarországra, így akik már megkapták az orosz vakcinát és várják a második adagot, számukra a második oltás beadását is meg tudják kezdeni az orvosok.

A regisztrált idősek 90 százaléka már megkapta az oltást, így a háziorvosok már a 60 év alatti regisztráltakat is olthatják, elsőbbséget adva az egyes kockázati krónikus betegséggel rendelkezőknek – közölte az Emberi Erőforrások Minisztérium. A Nézőpont Intézet új felmérése szerint a népesség háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy beoltatná magát a koronavírus ellen.

Ahhoz, hogy a járvány tartósan alacsony számokat mutasson Magyarországon, nagyjából ötmillió állampolgárt kell beoltani – mondta Áder János köztársasági elnök Kék Bolygó című podcastjában Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora bízik benne, hogy ennél többen igénylik majd a vakcinát, ami elég lehet ahhoz, hogy nyugodt nyarunk legyen és a járvány ne térjen vissza szeptemberben.

A reggeli járványadatok szerint 5077 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, az elhunytak száma 291 fővel emelkedett. Kórházban 10 740 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 1249-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány legfiatalabb áldozata egy 34 éves férfi, aki magas vérnyomással küzdött.

A parlament hétfői ülésnapján az oltásregisztráción vitatkozott össze kormányoldal és ellenzék. Oláh Lajos DK-s képviselő a „regisztrációnak álcázott adatgyűjtés” leállítását követelte, Dömötör Csaba államtitkár cinizmussal és képmutatással vádolta az ellenzéket.

(Borítókép:  Egy asszisztens előkészíti oltáshoz a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagját a Mátészalkai Kórházban kialakított oltóponton 2021. április 12-én. Fotó:  Balázs Attila / MTI)