Publicus: a dolgozók többsége elégedetlen a gazdasági válságkezeléssel

DBZOL20210409022
2021.04.12. 13:01

A Publicus Intézetnek a Népszava megbízásából készült március végi felmérése szerint a megkérdezettek több mint fele – 53 százalékuk – összességében elégedetlen volt azzal, ahogyan eddig a kormány kezelte a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzetet. A válaszadók kétharmada – azaz 76 százaléka – azonban jónak ítélte meg az egészségügy helytállását.

A Publicus márciusi adataiból kiderült, hogy a pártok szimpatizánsai hogyan látják a kormány járványkezelését:

  • a Fidesz–KDNP támogatóinak 85 százaléka inkább elégedett,
  • a szocialista kötődésűek 91, a jobbikosok 81, a DK-sok 92, míg a momentumosok 80 százaléka viszont nincs megelégedve a kormány munkájával.

Az oltások megszervezésével kapcsolatban a kormánypárti támogatók 83 százaléka szerint jól teljesített, míg az ellenzékiek 77 százaléka szerint csődöt mondott a rendszer.

Ugyanakkor a felmérés idején majdnem minden második megkérdezettnek akadt olyan ismerőse, aki bár regisztrált, még nem kapott értesítést az oltásról, és minden harmadik válaszadó ismert olyan idős, krónikus betegséggel küszködő embert, aki hiába regisztrált, a felmérés elkészítéséig nem kapott oltást.

A kormánypárti szavazók 83 százaléka elégedett a távoktatással, az óvodai gyermekfelügyelettel, és az internet-hozzáférés támogatásával; az ellenzéki szavazók nagyjából hasonló arányban voltak elégedetlenek ezekkel az intézkedésekkel.

A gazdasági jellegű intézkedésekről, például a bevételtől eleső ágazatok támogatásáról vagy a táppénz kezeléséről a fideszesek negyede fejezte ki nemtetszését.

Az aktív korú lakosság mindhárom csoportja, vagyis a 18–29, a 30–44, a 45–59 évesek zöme úgy vélte, hogy a kormány nem teljesített jól a vészhelyzet gazdasági problémáinak kezelése terén, de még az inaktív korú nyugdíjasok közel fele is hasonlóképpen vélekedett

– írja a Népszava a Publicus felmérésére hivatkozva.

A mintavétel március utolsó harmadában történt, ebben az időszakban az összes megkérdezett több mint kétharmada úgy vélte, hogy az egészségügyi ellátórendszer az elkövetkező hetekben össze fog omlani, vagy ha összességében bírni is fogja a nyomást, az egyes kórházakban, régiókban nagyobb problémák várhatóak.

(Borítókép: Védőfelszerelést viselő orvos (b) és ápolók a fővárosi Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 9-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)