Tarlós István meglepődne, ha 2023-ra elkészülne a Lánchíd

D SOS20191012004
2021.04.12. 19:49

A korábbi főpolgármester, Tarlós István volt az InfoRádió Aréna című műsorának a vendége, aki több Budapestet érintő problémát is érintett. A Lánchíd felújítására a főváros vezetése 27 milliárd forintot szán, és a tervek szerint 2023-ra készül majd el. Tarlós István ebben kételkedik:

Egy év semmittevés történt a híd körül. 2019 októberében előkészítve adtuk át a Lánchidat és a Blaha Lujza tér felújítását. Mostanra sokkal magasabbak a kivitelezési költségek, mint ami a mi időnkben volt. Erősen kételkedem, hogy 2023-ra a komplett híd elkészülhet, mondhatni, meg leszek lepve, ha így lesz. Ráadásul ez egy lecsupaszított projekt, hiszen a Pesti hídfői komplexum és a villamos felújításának az idejére a jövőben újra le kell majd zárni az érintett területet.

Kapcsolódó

A Lánchíd csupa rozsda, mégsem életveszélyes

Megkezdődött a felújítás, az oroszlánok nyár közepén távoznak.

Tarlós István szerint emberes feladatot vett a nyakába a főváros vezetése, ugyanis emellett már zajlik a 3-as metró középső szakaszának a felújítása, valamint hamarosan elkezdik a pesti rakpart csatornajavítását, ami komoly vállalás.

Az M3-as metróval kapcsolatos problémákról elmondta: egy komoly terhet vettek a nyakukba, 40 éves szerelvényeket, amelyekhez a hetvenes évek óta hozzá se nyúltak. Tarlós új szerelvényeket szeretett volna, ezt öt ízben írásba is adta a kormánynak, de a magas költségek miatt csak felújításra volt lehetőség. Szerinte rengeteg alaptalan támadást kaptak, az pedig ostoba koholmány, hogy az új szerelvények olcsóbbak lettek volna.

Szerinte sokat tettek az árvízvédelemért, de százéves lemaradásban voltak, azóta senki sem lépett árvízvédelmi kérdésben. Egy 86 kilométeres szakaszt kell levédeni. Azóta eltelt másfél év, és az illetékesek egy vonalat se húztak – mondta az előző főpolgármester.

Furcsának nevezte, hogy Karácsony Gergely egyszer lobbizik a pénzekért, máskor beavatkozik olyan témákba, amikhez nem ért, és már le akarja váltani a kormányt. Tarlós érdekesnek tartja azt is, hogy a patkányszerződést, a Rácz-fürdőt, a 4-es metrót, illetve a Bálna ügyét nem vizsgálja a felállított vizsgálóbizottság, amely már tíz hónapja nem ült össze. 

A főváros durva túlzásokba esik, már a jövő évi választások játszmái zajlanak. Védelmükre szóljon, hogy az iparűzési adó csökkentése és a parkolási díj megszüntetése biztosan nem segít az önkormányzatok helyzetén. A városházi vezetés nem egységes, ez pedig meg is mutatkozik

– vélekedett Tarlós István.

(Borítókép:  Tarlós István a Városházán 2019. október 12-én. Fotó:  Soós Lajos / MTI)