2024. június 15. 15:00
Magyarország
Svájc
RheinEnergieStadion I. forduló
2024. június 15. 18:00
Spanyolország
Horvátország
Olympiastadion I. forduló
2024. június 15. 21:00
Olaszország
Albánia

Vadai Ágnes kérdése nyomán a NAV is vizsgálja a magyar etnofitneszt

2021.04.12. 14:00

Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció frakcióvezető-helyettese „Felveti a költségvetési csalás gyanúját a magyar etnofitnesz projekt?” írásbeli kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez. A DK politikusa ebben felidézte, hogy a Népszava korábban arról írt, „meglepő feladatokra fizetnek ki meghökkentő összegeket” a magyar etnofitneszprojektben.

Még januárban számolt be a lap arról, hogy „A magyar ethnofitness edzésforma kidolgozására” 12 millió forint támogatást kapott a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán, Kásler Miklós döntése nyomán az Élet Szolgálat Egyesület.

A Népszava próbálta megtudni, hogy mi is az az etnofitnesz, de a lap szerint azt a szervezet elnöke sem tudta megmondani, és férjéhez, az egyesület alelnökéhez irányította a megkeresést.

Törőcsik Pál, aki korábban Nagykanizsa fideszes alpolgármestere is volt, a Népszavának úgy fogalmazott:

Ez a mi találmányunk, fitnesz-mozgáskultúra magyar népzenére. A cél, hogy a fiatalokat is megszólítsuk, ebben a formában mutassuk be nekik a hatalmas hazai népzenei és néptánckincset.

A lap aztán betekinthetett a pályázati iratokba, amelyekből kiderült, hogy az „etnofitnesz” arról szól, hogy megkedveltessék az emberekkel „a földművelő magyar nép zenéjét és táncát”.

Ehhez egy tánccsoportot, koreográfust és egy fitneszinstruktort is bevetnének, majd egy 40 perces videó készülne arról, hogy táncolnak. Ezt pedig iskoláknak és néptánccsoportoknak mutatnák be.

Vadai Ágnes ezekkel a válaszokkal nem lehetett elégedett, és ezért fordult Polt Péterhez. A 24.hu azt írja: a legfőbb ügyész tartalma alapján feljelentésként értékelte a DK-s politikus megkeresését, és az ügyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóságához továbbította. A nyomozóhatóság az érdemi döntéshez a feljelentés kiegészítését rendelte el, aminek a határideje április 30-a.