Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Mintegy 250 pszichológus segít önként az egészségügyben dolgozókon

2021.04.13. 13:28
Az orvosok és a nővérek sokféle problémával kérhetnek segítséget a kríziskezeléstől a gyászfeldolgozásig.

A járvány egy éve alatt rendkívüli nyomás nehezedett az egészségügyben dolgozókra.

A betegek mennyisége miatt nő a munkaterhelés. Aztán ott van a folyamatos készenlét, az az állapot, hogy bármikor, bármilyen feladatra felkérhetnek

– magyarázta a Euronewsnak Lázár Gergely pszichológus, aki a Félúton Alapítvány munkatársaként maga is vállal ingyenes segítségnyújtást.

Az állandó készenlét szorongást szül, és ezt egészen az idei év elejéig az is erősítette, hogy az orvosok és nővérek nem tudhatták, mikor kapják el a vírust kollégáiktól vagy betegeiktől. A felgyülemlett stresszt ráadásul sokan otthon is kevésbé tudták levezetni, mert próbálták távol tartani magukat családtagjaiktól, nehogy megfertőzzék őket.

Veszélyes a kontrollvesztés

Knapek Éva klinikai szakpszichológus még egy komoly veszélyforrást említett:

Az az egyik legnagyobb kihívás a járvánnyal kapcsolatban, hogy nagyon kiszámíthatatlan. Nem feltétlen tudnak az orvosok válaszokat adni arra a kérdésre, hogy milyen helyzetben mi segít. Emiatt sokkal nagyobb stressznek vannak kitéve, és elveszíthetik a kontroll érzetét, teljesen természetes módon.

Ezen a szakember szerint az segíthet, ha valamilyen formában megtanulja az ember áttolni más életterületekre, vagy a munkáján belül más területekre a kontroll érzetét.

A pszichológusok azt mondták, hogy az orvosoknál és ápolóknál komoly poszttraumatikus állapotok is kialakulhatnak az őket érő ingerek miatt. Ráadásul Lázár Gergely szerint minél inkább ki van téve valaki annak, hogy újra és újra visszamenjen a trauma helyszínére, és minél kevésbé tudja megbeszélni a problémáit másokkal, annál rosszabb.

Ezért rendkívül fontos, hogy akinek segítségre van szüksége, az ne féljen igénybe venni.

Nagyon rendben van és nagyon érthető, hogy extrém körülmények között extrémen reagálunk, és mondjuk rémálmaink lesznek, szorongunk, vagy nem érezzük azt, hogy ugyanúgy el tudnánk látni a munkánkat. És teljesen normális, helyénvaló és szükségszerű dolog segítséget kérni ilyenkor

– tette hozzá Knapek Éva.

A segítség pedig most már tényleg elérhető, hiszen a pszi.hu oldalon mintegy 250 pszichológus, pszichiáter és mentálhigiénés szakember elérhetősége van feltüntetve, legtöbbjük telefonszámmal együtt. Ők mind vállalták, hogy önként segítenek a bajban lévő egészségügyi dolgozókon, de a hozzájuk forduló civileken is.

Aki szorongással küzd, rosszul alszik, fáj a mellkasa, megterhelőnek érzi a kórházban szerzett élményeit, nem tud egyedül megbirkózni a veszteségekkel, vagy úgy érzi, hogy beszippantja a munkája, itt megoldást találhat. A kezdeményezés keretében három csoport is működik, egy esetmegbeszélő, egy kríziskezelő és egy gyászfeldolgozó.