Gyula egymilliárdot, Szarvas 730 milliót kap turizmusfejlesztésre

2021.04.13. 17:19

Szarvason a Kacsa-tó környékén valósulhatnak meg ökoturisztikai beruházások, Gyulán pedig a 19. századi polgári lakóházat, az úgynevezett Ladics-házat és a mellette lévő, 1840 óta működő Százéves cukrászdát fejlesztik. A békési fürdővárosban az összegből megépül a Nagyváradi úti kerékpárút is az aktív turisztikai fejlesztések részeként – tájékoztatta a Békés Megyei Önkormányzat kedden közleményben az MTI-t. 

Gyula tehát egymilliárd, Szarvas pedig 730 millió forintot nyert el turizmusfejlesztésre az uniós Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásaiból (TOP). 

Az uniós TOP-keret 2014-2020 között Békés megye számára eredetileg 58 milliárd forintot tartalmazott, ám a viharsarki települések – a megyeszékhely Békéscsabát nem számítva –  több mint ötszáz pályázatot nyertek meg. Még nem zárult le valamennyi beadott pályázat elbírálása, így a megyei önkormányzat számításai szerint 80 milliárd forint körül zárhatják a hétéves uniós költségvetési ciklust.

A TOP-program egyik célja a gazdaság fejlesztését szolgáló beruházások támogatása volt, amelyek adóbevételeket teremtenek, új munkahelyeket hoznak létre vagy a meglévők megtartását segítik elő. Békésben a tavalyi év végéig 21 ipari park és 6 inkubátorház épült, megvalósult 21 turisztikai és 41 piacfejlesztés.

A másik cél az életminőség javítása, a környezet- és klímavédelem volt. Ennek keretében fejlesztettek 33 szociális intézményt, 131 önkormányzati tulajdonú épületet energetikailag újítottak fel, 86 óvodai, bölcsődei beruházás és 34 egészségügyi fejlesztés valósult meg, továbbá megépült vagy megújult több mint 68 kilométer kerékpárút 2020 végéig.