Karácsony Gergely lefújná az atlétikai világbajnokságot, ha nem épül meg a Diákváros

2021.04.13. 09:06

Ha nem épül meg a Ferencvárosba tervezett Diákváros, Budapest kész lemondani a 2023-ban esedékes atlétikai világbajnokság megrendezését – mondta Karácsony Gergely az RTL Klub Híradójának. A főpolgármester azt követően beszélt a sportesemény lefújásáról, hogy a Direkt36 szerint a megígért Diákváros tervezett helyére is kiterjedne a kínai Fudan Egyetem számára több mint 500 milliárd forintos kínai hitelből építendő óriáscampus.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter viszont állítja, hogy a két építkezés nem zárja ki egymást. Karácsony Gergely szerint azonban hiába mondja a kormány, hogy megépíti a Diákvárost, ha a kínai egyetem valójában kiszorítja a területről a méretei miatt. Ezért az atlétikai világbajnokság sorsa is kérdésessé vált.

A főpolgármester úgy fogalmazott: nem szeretné, de ha kell, a főváros egyszerűen meg tudja akadályozni, hogy Budapesten rendezzék meg a sporteseményt. 

Ír egy e-mailt az atlétikai világszövetségnek, hogy nem kíván Budapest atlétikai világbajnokságot rendezni

 – közölte, hozzátéve, hogy minden lehetséges eszközzel megpróbálják lassítani a kínai egyetem felépítését, abban bízva, hogy 2022-ben, egy esetleges kormányváltást követően le is lehet majd állítani azt.

A kormány szerint a kínai egyetem érkezése csak „még indokoltabbá teszi a Diákváros megépítését”, Karácsony Gergely nyilatkozatára azonban egyelőre nem reagáltak.

Matura Tamás Kína-szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója emlékeztetett: a Fudan Egyetem a világ élmezőnyébe tartozik, ugyanakkor a mintegy 500 ezer négyzetméteresre tervezett campus méretéről azt mondta, nem látja, hogy a beharangozott hatezer diáknak miért lenne szüksége egy ekkora épületegyüttesre.

Karácsony Gergely mindenesetre már múlt héten is jelezte, hogy a főváros „semmilyen módon nem megy bele abba, hogy a Diákváros helyett kínai elit campus épüljön Ferencvárosban”. Facebook-bejegyzésében hozzátette:

Ha a kormány mégis felrúgja az erről kötött megállapodást, ha megint kiderül, hogy fabatkát se ér a miniszterelnök kimondott szava, akkor az bizony a kormánynak fontos stadion megépítését is érinti. Én szóltam.

Üzenet egy alternatív valóságból, avagy az emberek lenézésének minősített esete. A mai kormányinfón Gulyás miniszter két...

Publiée par Karácsony Gergely sur Jeudi 8 avril 2021

A főpolgármester azt is közölte, hogy

a magyar diákok olcsó lakhatása pedig sokkal fontosabb, mint a kínai befolyásszerzéshez való szolgalelkű asszisztálás a magyar adófizetők pénzén.

A Diákváros és az atlétikai vb fő kapcsolódási pontja, hogy korábban a főváros és Ferencváros önkormányzata többek között a Diákváros építéséhez kötötte a sportrendezvény támogatását.