Gizella
9 °C
14 °C

Csökkent a fertőzöttek száma, közel a hárommilló beoltott

DBZOL20210409007
2021.04.13. 08:44

Keddre 2837 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 728 068 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 272 beteg, így az elhunytak száma 23 980 főre emelkedett. Kórházban 10 818 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1209-en vannak lélegeztetőgépen – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán. Mint írják, a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 431 124 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 272 974 főre emelkedett.

A beoltottak száma 2 969 647 fő, közülük 1 250 582 fő már a második oltását is megkapta.

Egy nappal korábban 5077 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, az elhunytak száma 291 fővel emelkedett. Kórházban 10 740 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 1249-en voltak lélegeztetőgépen. A járvány legfiatalabb áldozata egy 34 éves férfi volt, aki magas vérnyomással küzdött.

A kormányzati tájékoztató oldalon olvasható, hogy ma Pfizer-, AstraZeneca- és Szputynik V oltóanyagok érkeznek, valamint megérkezik a Janssen első szállítmánya is. A háziorvosoknál és a kórházi oltópontokon folytatódik a regisztráltak oltása. A következő napok oltási tervéről az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján számolnak be.

A kormány a koronavírus-járvány alatt fokozatosan, az átoltottsági számokhoz igazítva enyhít a járványügyi korlátozásokon. Miután két és fél millió ember megkapta legalább az első oltását, Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán jelentette be, hogy április 7-től

 • újranyithatnak az üzletek, szolgáltatások, azonban életbe lépett az úgynevezett négyzetméter-alapú szabály, amelynek értelmében az üzletek, köztük azok, amelyek március 8. óta zárva voltak, tíz négyzetméterenként egy vásárlót fogadva működhetnek.
 • A kijárási tilalom kezdete este 8 helyett 10 órára módosult.
 • Az üzletek reggel 5 óra és este fél 10 között nyitva lehetnek.

A miniszterelnök az április 2-án adott rádióinterjújában elmondta:

Ha elérjük a 3-3,5 milliót, jöhet a következő lépés, erről jövő héten tudom tájékoztatni a nyilvánosságot.

A kormány az operatív törzs javaslatára 2021. április 19-ig meghosszabbította a hatályban lévő védelmi intézkedések érvényességét. A részletek április 7-én jelentek meg a Magyar Közlönyben. A feloldásokról szóló rendelet szerint

 • a kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amit azonban igazolni szükséges. Igazolásminta ide kattintva letölthető.
 • Az üzletek reggel 5 óra és 21:30 között lehetnek nyitva.
 • Az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter-alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.
 • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók.
 • A vendéglátó helyiségek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamra mehetnek be az éttermekbe a vendégek.
 • A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.
 • A pedagógusok oltását követően, április 19-én indulnak újra az iskolák és az óvodák.
 • A járvány elleni jelenleg is hatályban lévő védelmi intézkedések meghosszabbodnak. Ezek közül a legfontosabbak:
 • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
 • A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.
 • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javasolnak. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.