Nem érdemes megsérteni az ellenzéki összefogás kódexét

134924060 3940061756056109 3368878403688869340 o
2021.04.14. 19:14 Módosítva: 2021.04.14. 19:14
Közösen elfogadott etikai kódex alapján fognak kampányolni az ellenzéki pártok – közölte a pártelnökök találkozója után az ellenzéki összefogás.

A hat párt (Jobbik, Demokratikus Koalíció, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd) által elfogadott dokumentum bevezetőjében úgy fogalmaznak:

A demokrata ellenzéki szövetség azért jött létre, hogy leváltsa, meghaladja a társadalom megosztására építő politikai kultúrát Magyarországon. Az a célunk, hogy Magyarország újra egy olyan európai köztársaság legyen, ahol minden körülmények között tiszteletben tartják az alapvető szabadságjogokat, a jogállami normákat és a demokráciát. Meggyőződésünk, hogy Magyarországnak olyan új kormányra van szüksége, amely tiszteletben tartja mások véleményét.

A pártelnökök a következőket is meghatározták:

  • Az előválasztásban résztvevő pártok vállalják, hogy a közösen elfogadott etikai kódex alapján fognak kampányolni, és az előválasztás eredményét tiszteletben tartva segítik a győztes jelöltek további munkáját a kormányváltás érdekében.
  • Az előválasztáson induló jelöltek tiszteletben tartják jelölttársaik emberi méltóságát, magánéletük szentségét. Politikus társaik vallása, családi állapota, nemi identitása, szexuális orientációja nem képezheti a kampány részét.

Fontosnak tartják a demokratikus vitát, a programok és elképzelések ütköztetését, és a kampány során ennek megvalósulásáért felelős demokrataként dolgoznak. A közös közlemény szerint az a céljuk a közéleti folyamatok morális és tömegkommunikációs válságának felszámolása.

További két fontos pontja a megállapodásnak, hogy

  • a jelöltek a jelölttársaikkal szemben lejáratókampányt nem folytathatnak,
  • jelölttársaikkal szemben nem lépnek fel etikátlanul, mert ezzel a Fideszt segítenék.

Van még egy érdekes mondata a közleménynek, amely úgy szól:

„A jelöltek a médiakapcsolataikat a demokratikus összefogás sikerének szolgálatába állítják.”

A dokumentum azt is tartalmazza, hogy aki megsérti az etikai kódex alapelveit, a szövetséges pártok szankciót határozhatnak meg.

Korábban már több fontos bejelentést is tettek az ellenzéki pártok: eldöntötték, hogy mind a 106 egyéni választókerületben közös jelöltet állítanak, közös miniszterelnök-jelöltet indítanak, közös programmal és listával mérettetik meg magukat a kormánypártokkal szemben, illetve hat pontban rögzítették a közös kormányzás alapelveit.

Az augusztusban induló előválasztásról is megegyeztek, de több részletkérdés még nyitva maradt. A szervező hat párt által felállított Országos Előválasztási Bizottság bonyolítja majd le.

(Borítókép: Ellenzéki pártok politikusai. Fotó: Jakab Péter / Facebook)