Hadat üzent a NAV a dohánykereskedő maffiának

2021.04.14. 11:38

Kispályásnak korántsem nevezhető illegális dohánykereskedelemmel foglalkozó bűnszervezetet számolt fel a NAV, melynek regisztrált dohánytermelő tagja is volt – tudatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Facebook-oldalán. A hivatal közleményéből kiderül, hogy a dohánymaffia 2020-ban

több mint nyolc tonna, összesen nyolcszázezer doboz cigaretta megtöltésére elegendő fogyasztási dohányt állított elő és értékesített, ezzel háromszázhuszonhétmilliós kárt okozva a költségvetésnek. 

A NAV tájékoztat róla, hogy a bűnbanda tagjai a hazai regisztrált dohánytermelőtől, illegálisan szerezték be az alapanyagot, amit saját gépeiken dolgoztak fel, és az így előállított fogyasztási dohányt adták tovább áfa és jövedéki adó fizetése nélkül. 

A hálózat felszámolására jelentős akciót szervezett a hivatal, a NAV észak-alföldi nyomozói és járőrei tizenkét helyszínen csaptak le egyszerre. Az átkutatott ingatlanokban összesen három dohányvágó és egy dohányrázó gépet, továbbá a karbantartásához szükséges húsz hengert és ötszáz „fésűt” foglaltak le, valamint harmincegymillió forint értékben bűnügyi zár alá kerültek a dohánytermelő mezőgazdasági gépei, illetve ingatlanjai. 

A nyomozók összesen hét személyt állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hármat – köztük a regisztrált dohánytermelőt – le is tartóztattak. Az elfogottak akár tíz év szabadságvesztésre, illetve akár több száz milliós jövedéki bírságra is számíthatnak.

A pénzügyőrök elmondják, hogy tapasztalataik szerint a hazai termőterületekről is egyre nagyobb mennyiségű dohány kerül az illegális piacra. Ez a trend jól látszik a már felderített bűncselekmények elkövetési módjaiból, és erre utal a hazai regisztrált dohánytermelők legális értékesítésének csökkenő volumene is.