Képtelenség foglalni, annyian mennek vizsgálatra, hogy van-e bennük ellenanyag

2021.04.14. 19:24 Módosítva: 2021.04.14. 19:25

Néhány hét alatt elképesztően népszerűek lettek a Covid–19 koronavírussal szembeni ellenanyag kimutatására alkalmas vizsgálatok, az ezzel foglalkozó vizsgálóhelyek többségében erre a hétre már nem is lehet időpontot foglalni. Ennek egyrészt az az oka, hogy a fertőzésen igazoltan átesettek, és a beoltottak mellett az is kaphat koronavírus elleni védettségi igazolványt, akinek nem voltak tünetei, ám megfertőződött, és erről hivatalosan, egy akkreditált laboratóriumban dokumentumot szerez.

A másik ok, hogy sokan kíváncsiak arra, valóban védetté váltak-e a koronavírussal szemben, miután megkapták mindkét adag védőoltást.

A kínai vakcinával kapcsolatos anomáliák pedig még inkább növelhetik az igényt az antitestvizsgálatok iránt.

Kapcsolódó

Fertőzés után a többségnél fél évig kimutatható a koronavírus antitest

Nagy-Britanniában nagyobb mintán elvégzett vizsgálat igazolta: nyolcból hét ember védett maradt.

A szakemberek ugyanakkor nincsenek azonos platformon azzal kapcsolatban, hogy az oltás után van-e értelme ezeknek a vizsgálatoknak, írta a növekedes.hu. 

Szlávik János infektológus szerint felesleges vérvizsgálatot végezni azért, hogy valaki megtudja, mekkora a szervezete védettségi szintje az oltás után.

A vakcina hatására nagyon sokféle és sokszintű immunválasz jön létre, amiből csak egy a mérhető antitestszint, és még azt sem tudjuk, hogy akinek ez kevés, az akkor biztosan nem védett-e. Még sok időnek el kell telnie, hogy ezt a kérdést meg tudjuk válaszolni – mondta a minap egy webináriumon. Hasonlóan vélekedett Jakab Ferenc virológus is egy másik online tanácskozáson.

Kapcsolódó

Kis vakcinaigazolvány-határozó az Indexen

Kinek, mikor és melyik jár, illetve mit tegyünk, ha gond van a kártyával.

Barcs István, a Semmelweis Egyetem nyugalmazott tanszékvezetője viszont úgy véli, bár elképzelhető, hogy van sejtszintű védettsége annak is, akinél a koronavírussal szembeni antitest nem mutatható ki, jelenleg kizárólag ez utóbbi mérhető. Ezért az, aki tudni szeretné, kialakult-e nála immunválasz az oltás hatására, csak ily módon kaphat erre választ.

A szakértők szerint legalább két hetet érdemes várni a második oltást követően az ellenanyagszint-méréssel. Ha ez negatív eredményt vagy alacsony értéket mutat (nincs ellenanyag a vérben), akkor érdemes megismételtetni a mérést.