Lázár János szerint Orbán Viktor örök, Mészáros Lőrincből több kellene

DSC4341
2021.04.14. 13:59

Orbán Viktor örök – jelentette ki az MFornak adott nagyinterjúban Lázár János, aki szerint azonban nagyon sokat kell azon dolgozni, hogy a kormány visszanyerje a 2019-es önkormányzati választásokon elbukott városok lakóinak a bizalmát. 

A jelenleg csupán a Szeged és Hódmezővásárhely közötti vasútvillamosért és a szerbiai és romániai terjeszkedésre készülő mezőhegyesi ménesbirtokért felelős kormánybiztos, úgy tűnik, nagy visszatérésre készül, és ehhez mintegy politikai programot hirdetett. Ennek fő csapása a főváros és a vidék szembenállása, mivel szerinte „Budapestország” lettünk, holott a vidékpolitikát kellene megfelelő rangra emelni oly módon, hogy

német vagy osztrák életminőséget teremtsen a falvakban élők számára. 

Nagyon kevés olyan vezető politikus van, aki a fővárostól 150–200 kilométerre éli a hétköznapjait. Ezt én problémának tartom, mert az ország nagyobbik része vidéken él – emelte ki, mintegy önmagát állítva követendő példaként, és nem rejtette véka alá a véleményét, hogy a nagyvárosi Fidesz-vezetők rossz politikája okozta az ottani súlyos presztízsveszteséget. 

2019-ben – akárhogy kerülgetjük a témát – a Fidesz mégiscsak elvesztette az önkormányzati választást

– támasztotta alá véleményét. A meglepően kritikus hangvétel az egész interjúból kiérződik, és több kérdésben is szó szerint nekiment a kormánypárt fővárosi vezetésének. 

Jól mutatja a saját politikai közösségem tévedését is, hogy a kötött pályára szánt európai uniós fejlesztési pénzek nagy részét Budapestre akarjuk irányítani

– hozta fel a rossz stratégia egyik elemeként, amit azzal is megtoldott, hogy a pénzek elosztása az állami pályázatoknál is problémás. Gyakorlatilag elismerte, hogy rendre ugyanazok nyerik a tendereket. 

„Súrlódási veszteség”, ahogy ezt cinikusan szokták nevezni, sajnos mindenütt van, ahol emberek döntenek pénzekről, forrásokról

– jelentette ki, hozzátéve, hogy hosszú és kemény menet lesz, hogy az erőforrások hazai kézbe kerüljenek, és egy erős magyar nemzeti tőkésosztály jöjjön létre, ide sorolva a Mészáros-birodalmat is. 

Nem Mészáros Lőrinc a baj, hanem az, hogy nincs belőle több az országban

– fogalmazott a politikus, aki azért elismerte, hogy pártjában nem mindenki osztja a véleményét. 

Erről nem mindenki gondolkodik ugyanúgy, mint én, még a Fideszen belül is van erről vita 

– mondta meglepő nyíltsággal, szinte hadüzenetet küldve a külföldi élelmiszer-kereskedelmi láncoknak, amelyek ellen szerinte fogyasztóvédelmi és építési szabályozásokkal lehet harcolni, és a multik ellenében támogatni kell az olyan, magyar tulajdonú cégeket, mint a Coop és a CBA. Gigantikus fejlesztést harangozott be az élelmiszer-feldolgozó iparban is, ahol a cél ugyancsak az iparág magyar kézben tartása.

Előkészítés alatt áll egy olyan kormányzati döntés, amellyel a folyamatban lévő különböző élelmiszeripari, állattenyésztési pályázatokon indulók – ha megfelelnek a formai követelményeknek – nyerni fognak

– jelentette ki, mintegy beismerve, hogy eddig kizárólag a NER-közeli vállalkozók jutottak forrásokhoz. 

Ami pedig az oktatás átstrukturálását illeti, Lázár János úgy vélekedett, hogy az alapítványi rendszerrel a kormány a nemzeti vagyon privatizációját akarja megakadályozni. A kuratóriumi tagságokról viszont azt mondta, ha jön egy új kormány, és más szempontjai lesznek, azt a tagoknak szerinte „mérlegelniük kell”.

(Borítókép: Lázár János. Fotó: Kaszás Tamás / Index)  • Hírek
  • Csok