Karácsony Gergely: A kormány meghátrált, de nem eléggé

2021.04.15. 21:13

Örülök, hogy a határozott kiállásunkkal sikerült meghátrálásra kényszeríteni a kormányt a ferencvárosi Diákváros ügyében. De még nem eléggé – közölte Facebook-bejegyzésében Karácsony Gergely főpolgármester. A politikus bejegyzéséhez egy térképvázlatot csatolt, amely szerint a kínai Fudan Egyetem az eredetileg tervezett Diákváros területének egy részét foglalná el.

Márpedig, ha csak egyetlen magyar fiatal kiszorul a Budapesti Diákvárosból a kínai egyetem miatt, az számomra elfogadhatatlan

 – írta a főpolgármester, hozzátéve, hogy a gigaberuházás ellenében elvi kifogásai is akadnak:

És igen, elvi kifogásom is van. Nem szeretném, ha a gyerekeinket több mint 500 milliárddal adósítanák el csak azért, mert a magyar kormány kiszolgálja a kínai befolyásszerzést Európában. Igen, elvi kifogásom van, mert szerintem ennek a pénznek a magyar felsőoktatásban jobb helye lenne, mint a kínai kommunista párt irányítása alatt álló intézménynél.

Örülök, hogy a határozott kiállásunkkal sikerült meghátrálásra kényszeríteni a kormányt a ferencvárosi Diákváros...

Publiée par Karácsony Gergely sur Jeudi 15 avril 2021

Korábban a Direkt36 oknyomozó portál írt arról, hogy a mintegy 540 milliárd forintos kínai hitelből megépülő kínai egyetem budapesti campusa a Diákvárost szorítaná ki a helyéről. Karácsony Gergely erre reagálva kilátásba helyezte a 2023-ban esedékes atlétikai világbajnokság lefújását arra az esetre, ha a tervezett Diákváros nem épülne meg. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter erre reagálva kijelentette, hogy a Diákváros felépül a Fudan Egyetem mellett, Karácsony Gergely pedig szerinte terméketlen vitát folytat a kormánnyal.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára az Indexnek írt cikkében kifejtette, hogy a Déli Városkapu és a Diákváros terve honnan indult, hol tart most, illetve mi a kormányzati beruházás célja és tartalma. A Diákváros felépítését ő is biztosra ígérte, és hangsúlyozta, hogy a fejlesztés és a Fudan egyetem egyáltalán nem zárják ki egymást.