Megjelent a rendelet: április 19. után is marad a maszk és a távolságtartás

2021.04.15. 17:52 Módosítva: 2021.04.15. 19:03

A járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is – közölték a kormany.hu oldalon.

A védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának második fokozatáról szóló rendeletmódosítás csütörtökön este jelent meg a Magyar Közlönyben.

A kormányzati portálon azt írták: az oltási program előrehaladásával párhuzamosan közeledik a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata is, a teraszok, az óvodák és az iskolák alsó tagozatai is készülhetnek a nyitásra.

A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a három és fél milliót. Ez várhatóan a jövő héten bekövetkezik, hiszen mostanra már 3 millió 90 ezernél is többen kaptak oltást – tájékoztattak.

Úgy fogalmaztak: a vendéglátósok már készülhetnek a teraszok nyitására. A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen.

Felhívták a figyelmet, hogy a védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni. A szabályok be nem tartása esetén a vendéglátó üzlettel szemben százezer forinttól egymillió forintig terjedő bírság szabható ki, de akár a vendéglátóhely bezáratása is elrendelhető. A szabályokat be nem tartó vendéggel szemben pedig szabálysértés esetén ötezer forinttól ötszázezer forintig terjedő pénzbírság is kiszabható.

Tájékoztattak arról is, hogy a munkahelyi, iskolai, kórházi menzák és büfék nyitva lehetnek. A szálláshelyen található étterem és bár csak az ott megszálló – üzleti céllal érkezett – vendéget szolgálhatja ki.

Kiemelték: április 19-én, hétfőn az óvodák újranyithatnak, az általános iskolák alsó tagozatai – az 1–4. évfolyamokon – pedig visszatérnek a rendes, tantermi oktatásra. A felső tagozatok és a középiskolák május 10-től térhetnek vissza a tantermi oktatáshoz. A felnőttképzésben szintén április 19-től ismét lehetségessé válik a jelenléti oktatás, valamint a vizsgák megtartása.

A kormány május 23-ig meghosszabbítja a határellenőrzést, amelynek változatlanul a járvány megfékezése és a Magyarországra belépők ellenőrzése a célja. Továbbra is érvényes, hogy a hazatérő magyaroknak tíznapos hatósági házi karanténban kell maradni, az alól csak két darab negatív PCR-teszttel kaphatnak felmentést.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt, hogy 6 millió beoltottnál lehetne azt mondani, hogy közeledünk a járvány végéhez. Az oltásra regisztráltak száma 4,2 millió környékén jár, látható a növekedés, de ezt még mindig kevésnek tartják, a cél a nyolcmillió elérése. Május végére elérhetjük a hatmilliót. Ha már négymillió embert beoltottak, lesznek olyan intézkedések, amelyekhez szükséges lesz az oltási igazolvány. Ha elérjük a három és fél millió beoltottat, akkor már a jövő héten nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai – hangzott el.

Némileg lassult az oltakozás üteme Magyarországon. A pedagógusok oltása után a kor és az egészségügyi állapot meghatározását követően állíthatnak fel a háziorvosok oltási sorrendet. Az elmúlt héten kevesebb embert oltottak, mert nem érkezett meg az országba a korábban beígért mennyiség. Ezt mindenféleképpen igyekszik a kormány korrigálni, illetve a beszerzéseket felgyorsítani.

Az eredeti tervekkel szemben az óvodák és az általános iskolák kizárólag alsó tagozatainak kezdődik meg április 19-én a jelenléti oktatás – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerda délután. A gyerekeket továbbra sem kötelező óvodába vinni, erről a szülők értesíthetik az intézményvezetőket. Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón közölte: a szülők megtehetik, hogy nem engedik iskolába a gyerekeiket, ezt az intézményvezetők, az iskolaigazgatók engedélyezhetik. Ezt Maruzsa Zoltán is megerősítette, és minden alsó tagozatos tanárt arra kért, hogy hétfőn vegye fel a munkát. Fontos, hogy a hiányzást igazolt hiányzásként kell kérniük.

Csütörtök reggelre 5307 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, ezzel a járvány kezdete óta összesen 736 982 főre nőtt a számuk a hivatalos kormányzati tájékoztatás szerint. A koronavírus-járvány következtében a szerdaihoz képest valamivel kevesebb, 256 beteg hunyt el, így a számuk összesen 24 521 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 440 498 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 271 963 fő. Kórházban 9848 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1156-an vannak lélegeztetőgépen.

Közben folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 090 994 fő, közülük 1 325 587 fő már a második oltását is megkapta. Bár csütörtökön valamivel kevesebb, koronavírus-járvány miatti halálesetről számolt be a kormányzati tájékoztató oldal, mint szerdán, elszomorító, hogy a halálos áldozatok közül négyen a harmincadik életévüket sem töltötték be. A legfiatalabb egy 21 éves beteg volt, de egy 22 éves nő is meghalt, valamint tizennyolc negyvenes is.