Az újranyitás legégetőbb kérdése az iskolakezdés

P  2514
2021.04.15. 06:23 Módosítva: 2021.04.15. 11:56
Az iskolák újranyitásával enyhülhet a szülőkre nehezedő nyomás, ugyanakkor az oktatás biztonságos kialakításához további lépések szükségesek – vélik az érintettek. Körképünk a bizonytalanságról.

A turizmussal karöltve hosszú hónapok óta hibernált állapotban lévő vendéglátószektor felélesztésén túlmenően a kormány az iskolák újraindításáról is döntést hozott szerdán. A miniszterelnök a közösségi oldalán jelentette be a változásokat, – szavai szerint – fokozatosan és óvatosan haladva tér vissza az oktatás a pandémia előtti állapotába. Április 19-én kinyitják az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatos osztályait, a felső tagozatosok május 10-éig még otthon maradnak a számítógép előtt, ők a középiskolásokkal egyetemben kezdik meg a tantermi oktatást.

A kormányzatra érezhető nyomás nehezedett a szerdai kormányülés előtt.

A szakszervezetek tavaly szeptemberben, amikor még bőven nem volt ennyi megbetegedés és halott, fogalmazták meg követelésüket arra vonatkozóan, hogy a pedagógusokat és velük együtt az összes, oktatásban dolgozó szakembert teszteljék, mert nagy baj lesz, sőt az iskolák bezárása lenne igazán célravezető. Egy hónapra rá, november 8-án be is zárták a középiskolákat, az általános iskolai oktatás viszont csak idén márciusban tért át digitálisra, egy időben az óvodák bezárásával. A pandémia nagymértékben megterhelte mind a diákok, mind a szülők és a tanárok mentális egészségét, továbbá számolni kell a visszarendeződés okozta kihívásokkal, nem beszélve arról, hogy a digitális oktatásnak egy esetleges későbbi kompetenciamérés során milyen hozadékai lesznek.

Jóllehet az új koronavírus-fertőzöttek száma csökkenő tendenciát mutat az előző héthez viszonyítva a 14. héten, ugyanakkor egyre több fiatalkorút érintő megbetegedésről hallani. „Attól tartunk, hogy a túl korai lazítás miatt lehetetlen lesz megfékezni a járványt […], a beoltott pedagógusoknál egy-két hét leforgása alatt nem tud kialakulni a megfelelő védettség, nem beszélve arról, hogy sok tanár hiába regisztrált, a mai napig nem kapott sms-t. Emellett a szülők és a diákok jó része még semmilyen védettséget nem szerzett, miközben folyamatosan arról beszélnek a szakemberek, hogy a járvány a fiatal korosztályra nézve is egyre veszélyesebb. Még mindig jobb, ha online megy az oktatás, mint sehogy” – a tanárok, szülők és a különböző szervezetek mellett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is arra figyelmeztetett Orbán Viktor bejelentését megelőzően, hogy mekkora kockázata van egy elhamarkodott lazításnak mindenkire nézve.

Az a felmérés pedig már a Pedagógusok Szakszervezetéhez és a 21 Kutatóközponthoz köthető, amiből az derült ki, hogy a pedagógusok 87 százaléka nem is szeretne visszatérni hétfőtől a jelenléti oktatásra.

A pedagógusok 80 százalékosra tehető átoltottsága mellett mindenesetre a döntés megszületett: ha „szakaszosan”, vagy részben elhalasztva is, de napokon belül elkezdődik a visszarendeződés.

A Nemzeti Pedagógus Kar szerint észszerű döntés volt, hogy a kormány az óvodákkal és az általános iskolák alsó tagozatos osztályaival kezdi az újranyitást. A szervezet elnöke, Horváth Péter elmondta, többször jelezték a kormánynak, hogy a fokozatos nyitás lenne ideális. Horváth, aki egyben a győri Révai Gimnázium igazgatója is, úgy fogalmazott, a döntést megalapozottnak tartja, hiszen a legkisebbeknek kell legelőször lehetővé tenni a tantermi oktatást, mivel az alsó tagozatos gyerekek szüleire nehezedik a legnagyobb nyomás, a negyedik osztályig a legnehezebb a digitális oktatás. Az Indexnek rámutatott, azzal, hogy a felsősök csak később térnek vissza a tantermekbe, megoldódott a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumok nehézsége, hogy vegyesen, vagyis tantermi és digitális oktatást is kellett volna szervezni a gyerekek számára.

Kritikusabb a Pedagógusok Szakszervezete, aki részsikernek tartja a bejelentést. Totyik Tamás, a szervezet alelnöke úgy véli, ez nem elegendő intézkedés még az oktatás biztonságos kialakításához, ezért a szervezet azzal az ajánlással fordul az Emberi Erőforrások Minisztériumához, hogy az alsó tagozatban az osztálylétszámokat felezzék meg, és az oktatást minél több és nagyobb légterű tantermekben tartsák meg.

Orbán Viktor bejelentésére a pártok egyelőre nem reagáltak, azonban az Index népes olvasótábora a közösségi oldalunkon is aktív a témában. A hírről kitett poszt alatt különféle megnyilvánulások követik egymást, a vendéglátó-helyiségeket vagy az oktatást érintő kérdésekben pro és kontra.

Április 19-én nyitnak az óvodák és az alsó tagozatos iskolák.

Közzétette: Index.hu – 2021. április 14., szerda

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt közölte, hogy az igazgatók dönthetik el, hogy kinek kell hétfőn iskolába mennie. Az biztos– tette hozzá a miniszter –, hogy a tanároktól nem várható el, hogy kétszer tanítsanak. Az otthonmaradóknak digitális oktatás nem lesz. 

Ön egyetért azzal, hogy a kormány újraindítja az iskolákat?

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)