Sümegi érettségi botrány: egy fideszes megelégelte

2021.04.15. 12:59

Pető Zoltán, a Sümegi Fidesz-alapszervezet tagja hosszú levelet írt a választópolgároknak, amelyben megindokolja, hogy miért hagyja ott pártját. A politikus egyebek mellett a sümegi érettségi botránnyal indokolja döntését. 

Az érettségi és a milliós fizetés miatt egyre csak dagad az emberek jogos felháborodása itt Sümegen. Látni és olvasni, hogy egy tagtársunk milyen eszközzel és lehetőséggel élt, ami most a rendőrségnek köszönhetően kiderült. (...)  Mint jobboldali gondolkodású, keresztény hitvallású ember elhatárolódom minden ilyen cselekedettől, és elítélek mindenkit, aki hamis érettségivel és csalással jutott vagy jut előnyhöz. Ezt az én gyomrom nem veszi be, és én nem is kívánok ehhez tovább, akár hallgatással asszisztálni. Nem kívánok egy olyan Fidesznek tagja lenni, aki megtűri az ilyen embereket, helyén tartja, sőt védi. Nem kívánok tovább ezek után az önkormányzat tagja sem lenni, mert én mindennap tükörbe szeretnék nézni, és bátran vállalom véleményem. Morálisan súlyos válságba került a város fideszes vezetése, ami miatt mélységesen szégyellem magam.

Ahogy korábban az Index is megírta, a Pécsi Rendőrkapitányság megállapította, hogy a sümegi polgármester, Végh László élettársának hamis az érettségi bizonyítványa. Az igazságügyi okmányszakértői vélemény alapján a bélyegzőnyomat hamis bélyegzővel készült, továbbá a bizonyítványt nem az arra jogosult intézmény állította ki. Az érettségi anyakönyvben nem szerepel sem Szabó Krisztina neve, sem az érettségi törzslapja, de még az érettségi vizsganapot sem találták, ráadásul az igazgatónő aláírása sem eredeti.

Az eljárást azonban a Pécsi Rendőrkapitányság megszüntette, mivel a rendelkezésre álló adatok, illetve bizonyítási eszközök alapján nem állapítható meg, hogy az érettségi bizonyítvány felhasználására elévülési időn belül, 2015 óta sor került volna. Végh László élettársa a Sümegi Kistérségi Járóbeteg Szakellátó Központ vezetője és a Sümegi Kistérségi Egészségügyi Szolgálat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Frissítés: 

Végh László Sümeg polgármestere cikkünk megjelenése után levélben reagált. 

A polgármester emlékeztet arra, hogy Pető Zoltán nem sokkal a 2019-es választások előtt költözött Sümegre, 2019 októberében elindult a helyi önkormányzati választáson, de nem került be a képviselőtestületbe. A sümegi testület munkáját, csak mint külsős bizottsági tag segítette, a szociális bizottságban ahová, mint a FIDESZ Sümegi Alapszervezetének tagja kapott meghívást. Végh László úgy fogalmazott, hogy Pető Zoltán olyan döntést hoz külsős bizottsági tagságával kapcsolatban, amilyet akar, de ez sem a Testület, sem az Önkormányzat munkáját nem veszélyezteti.