Botond, Mózes
11 °C
21 °C

Nem tetszik Kásler Miklós főtanácsadójának, hogy Zacher Gábor nyíltan beszél a kórházi állapotokról

2021.04.16. 15:04

Kásler Miklós szakmai tanácsadó testületének elnöke a szaktárca e-mail-címéről küldött üzenetet a szaktárca mintegy 63 szakmaitagozat-vezetőjének, akiktől azt kérte, hogy véleményezzék és ítéljék meg, hogy etikailag helyes-e, amit Zacher Gábor toxikológus napokkal ezelőtt a Szabad Európának mondott – írja a Népszava. A lap megjegyzi, hogy a szakmai tagozatoknak nincsen jogosítványa, illetve feladata ilyen ügyben eljárni. 

Mint az ismert, Kollár Lajos nem a kormánytól független Magyar Orvosi Kamara etikai bizottságához fordult, hanem a miniszter tanácsadó testületének tárcától függő tagjaira próbált nyomást gyakorolni. A Népszava úgy tudja: a szakmai tagozat több vezetője a kérést elhárította azzal, hogy nem az ő feladatuk etikai ügyekben megnyilvánulni. Zacher annyit mondott: van tudomása a levélről, de nincs mondanivalója az ügyről.

Az ominózus interjú valószínűleg azért verte ki a biztosítékot, mert Zacher Gábor nem kertelt, nyíltan kimondta, mit gondol az egészségügy helyzetéről a járvány alatt. A többi között arról beszélt, hogy meg kell mutatni az igazságot, hogy mi folyik a kórházakban, és a betegnek meg kell mondani, mi van: nem lehet félrebeszélni az állapotáról, ha lélegeztetőgépre kötik.

A toxikológus beszámolt arról is, megesett vele, hogy döntenie kellett, ki maradjon életben. Kiemelte: nincs rendben, hogy a sajtónak nem nyilatkozhatnak az orvosok, mert így az emberek nem látják a valóságot, és úgy vélte, hogy Orbán Viktor felelőtlenül ígérgeti azt, hogy mindenkit meggyógyítanak.