PDSZ: a kormány a tanítási év meghosszabbításával fenyeget

2021.04.16. 19:51

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a pedagógusokat és a szülőket azzal fenyegetik, hogy meghosszabbítják a tanítási évet, ha nem jelennek meg a tanulók április 19-től az iskolákban – derül ki az erről szóló közleményből. A PDSZ XXIV. Kongresszusa elítéli ezt, mert az intézkedés jogellenes, és mint fogalmaztak, csak arra alkalmas, hogy többeket félelmeik és lelkiismeretük ellenére meghátrálásra késztessenek. 

Azokat a pedagógusokat, akik a munka törvénykönyve 54. §-a alapján megtagadják a jelenléti nevelést és oktatást, az intézményvezetők és fenntartók rendre retorzióval fenyegetik, holott pontosan tudják, hogy az óvodákban és iskolákban az egészséges és biztonságos munkakörülmények az Emmi által kiadott intézkedési terv szerint sem biztosíthatók. Jogellenes lépésekre próbálják kényszeríteni őket, táppénzre vonulásra, illetve azonnali hatályú, rendkívüli jogviszony-megszüntetéseket helyeznek kilátásba

– írja a szakszervezet, hozzátéve, hogy a szülőket és a tanulókat azzal is fenyegetik, hogyha valaki 250 óránál többet mulaszt, azt osztályozóvizsgára küldik, vagy évfolyamot ismételtetnek vele. A PDSZ szerint ez lelki terror. A szervezet úgy véli, a kormány össze akarja ugrasztani a szülőket és az intézményvezetőket, pedig ehelyett szerintük jobb lenne, ha gondoskodnának az otthon maradt szülők bérkompenzációjáról. 

Jelenleg egyetlen dolog fontos az oktatásirányítás számára, hogy Orbán Viktornak demonstrálják: az intézmények nyitva lesznek, és abban gyermekek és közoktatási dolgozók tartózkodnak, akár az életük és egészségük veszélyeztetésével is

– hangsúlyozzák, kérve, hogy a kormány a járványügyi adatokat figyelembe véve hozzon döntéseket. Javasolják, hogy hallgasson a PDSZ-re és a Magyar Orvosok Szakszervezetére, illetve a korai nyitással ne veszélyeztesse a beoltatlan dolgozók, szülők, valamint a gyerekek életét.