Budapesten lesz az első ellenzéki előválasztási vita

2021.04.16. 14:32
A DK-s Kálmán Olga, a momentumos Berg Dániel és a párbeszédes Tordai Bence várhatóan május közepe és vége között ül le vitázni a Civil Választási Bizottságot szervezésében Budapest 4. sz. országgyűlési egyéni választókerületében.

„Berg Dániel, a Momentum országgyűlési képviselőjelöltje a II. és III. kerületben, a hét elején kezdeményezte, hogy Budapest 4. számú választókerületében legyen az első előválasztási vita” – közölte pénteken a Momentum.

LEGYEN A II-III. KERÜLETBEN AZ ELSŐ ELŐVÁLASZTÁSI VITA! A hétvégén a DK is bejelentette előválasztási jelöltjeit, így...

Közzétette: Berg Dániel – 2021. április 12., hétfő

A választókerületben a Momentum Berg Dánielt, a párt II. kerületi alpolgármesterét ajánlja előválasztásra. Az MSZP–Párbeszéd Tordai Bencét, a Demokratikus Koalíció Kálmán Olgát jelöli, „az előbbi Facebook-oldalán, utóbbi privátban jelezte, hogy nyitott a vitára” – tudatta a Momentum.

Szoros eredmény volt 2018-ban

A választókerületben 2018-ban Varga Mihály (Fidesz–KDNP) 24 208 szavazattal nyerte a választást. A második helyezett: Niedermüller Péter, a DK jelöltjeként 21 496 szavazatot kapott. A 2019-es önkormányzati választásokon a VII. kerület polgármesterének választották meg. 2022-ben Varga Mihály helyett Gór Csaba ügyvéd, a Fidesz–KDNP II. kerületi önkormányzati képviselője indulhat.

A párt közleménye szerint a vita lebonyolítására a 2019-es főpolgármesteri vitában is közreműködő Civil Választási Bizottságot (CVB) kérték fel. Magyar György ügyvéd, a CVB elnöke a szervezet nevében elfogadta a felkérést. A civilek most felveszik a kapcsolatot a jelöltekkel, hogy egyeztessenek a vita kereteiről és időpontjáról.

„Büszke vagyok, hogy kezdeményezésemre az ország első előválasztási vitáját a II. és III. kerület jelöltjei közt fogják tartani. Ezzel kiváló példát mutatunk az ellenzéki együttműködés többi jelöltjének is. 2022-től egy olyan országot szeretnénk felépíteni, amelyben van érdemi vita, vannak észérvek, ahol meghallgatjuk egymást, és nem túlkiabálni, hanem meggyőzni akarjuk a másikat” – fogalmazott Berg Dániel a Facebook-oldalán.

A hatpárti ellenzéki összefogás egy előválasztási etikai kódexet fogadott el, ami alapján kampányolni fognak az együttműködésben részt vevő pártok. A dokumentumban többek között rögzítették, hogy az ellenzéki pártok az előválasztás eredményét tiszteletben tartva segítik a győztes jelöltek további munkáját a kormányváltás érdekében. Továbbá a jelöltek a jelölttársaikkal szemben lejáratókampányt nem folytathatnak.