Gizella
9 °C
14 °C

Visszaélnek az egészségükért aggódók jóhiszeműségével a csaló honlapok

2021.04.16. 12:49

Csaló, egészségügyi termékeket hirdető weboldalakra hívta fel a figyelmet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az elmúlt időszakban megsokasodott fogyasztói jelzések alapján.

Ezek a honlapok először felvázolnak valamilyen egészségügyi problémát, amely jellemzően az életminőség romlását eredményezheti, majd minden esetben gyors, könnyű és nem utolsósorban kedvezményesen elérhető megoldást kínálnak professzorok ajánlásával, illetve pozitív fogyasztói terméktapasztalatokkal alátámasztva. Az egészségügyi problémáktól szenvedő fogyasztók különösen befogadók lehetnek az új megoldások, lehetséges terápiák iránt.

A GVH felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy az ilyen típusú honlapokat különös körültekintéssel kezeljék, mert a szóban forgó kereskedelmi gyakorlatok több szempontból is tisztességtelenek lehetnek. Mindenképp keltsen gyanút, ha a hirdetett termék neve csak görgetést követően, a honlap tartalmának közepe táján olvasható, vagy a weboldalon sehol nincs feltüntetve a cégnév, így nem lehet tudni, hogy kitől rendel a fogyasztó, a Kapcsolat menüpontban pedig jellemzően csak egy telefonszám van megadva.

Az is gyanús lehet, amikor egy magát orvosnak nevező személy szólítja meg az olvasót, a honlap a termékről különféle jótékony hatást állít, gyakran a tünetek azonnali megszűnését ígéri, ugyanakkor nem hivatkozik konkrét bizonyítékokra, illetve ilyeneket nem tesz elérhetővé.

A GVH az ilyen mintázatoknak megfelelő honlapok esetén azt javasolja a fogyasztóknak, hogy keressenek rá az ott megjelenített nevekre, intézményekre, képekre. Így gyorsan kiderül, ha a fotókon nem valódi szakértők szerepelnek. Kérjék ki valódi szakemberek véleményét a termékről. Azt is javasolják, hogy győződjenek meg róla, hogy rendelés esetén kivel szemben és hogyan tudnak élni fogyasztói jogaikkal. Ha a megadott telefonszámon nem tudnak választ adni a forgalmazó kilétére, a termékkategóriára, illetve a fogyasztói jogok érvényesítésének módjára vonatkozó kérdéseire, ne rendeljék meg a terméket.