Mesterségesen zsugorítják a jégszemcséket a felhőben

2021.04.16. 10:31

Szerdán elkezdődött a 2018 óta üzemelő jégkármérséklő rendszer védekezési időszaka – tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A rendszer az ország 986 pontjáról juttat olyan hatóanyagot a felhőkbe, amely csökkenti a jégszemcsék méretét. A jégesőt megszüntetni nem tudja, de minden évben több milliárd forint mezőgazdasági kárt előz meg, emellett védi az épületeket és az ingóvagyont – írták. A közlemény szerint a NAK abban bízik, hogy a legutóbbi fejlesztéseknek köszönhetően idén még kevesebb lesz a jégeső.

Az Agrárminisztérium a kárenyhítési alapból évente legfeljebb másfél milliárd forintot biztosít a rendszer működtetéséhez, emellett adatszolgáltatással támogatja az elemzéseket és koordinálja az érintett szervezetek együttműködését. Az üzemeltetésben az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) is részt vesz, a NAK pedig időjárási elemzéseket, statisztikákat készít. Ezekből többek között megállapítható, hogy mikor és hol okozott az időjárás kárt, így azt a biztosítók könnyebben azonosíthatják – tették hozzá.