Bonifác
10 °C
17 °C

Rákóczi Ferenc: Már nagyon a végét jártuk

2021.04.16. 13:43
A Rádió 1 műsorvezetője milliókat bukott az éttermén az elmúlt egy évben, és még mindig nem mer előre tervezni a nyári szezonra. Szerinte rengeteg kérdést kell tisztázni ahhoz, hogy felkészülhessenek a vendéglátósok a nyitásra.

A Rádió 1 Balázsék című műsorának oszlopos tagjáról, Rákóczi Ferencről régóta tudni, hogy rajong a gasztronómiáért, és a Korhely nevű éttermet is a sajátjának tudhatja a budapesti Liszt Ferenc téren. A koronavírus-járvány azonban őket is rettentően nehéz helyzetbe hozta. Bár a helyzet egyre biztatóbb, a bizonytalanság miatt nehezen tud tervezni a nyárra.

A kormányrendelet szerint a vendéglátósok készülhetnek a teraszok nyitására, amint megvan a 3,5 millió beoltott – várhatóan jövő héten –, másnap már fogadhatnak vendégeket. A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselniük, de a felszolgálóknak igen.

Örülünk a kormány bejelentésének, hogy 3,5 millió beoltottnál lehet nyitni, de rengeteg kérdés merült fel ezzel kapcsolatban. Gyakorlatilag nem tudtunk semmit. Egy étterem újranyitása nem olyan, hogy letakarítom a port, és kirakom a nyitva táblát. Össze kell ülni, meg kell tervezni mindent. Be kell szerezni az alapanyagokat. Nemcsak azt kell tudni, hogy kell-e maszk, és mekkora távolságot kell tartani, de az is fontos, hogy kiderült, szükséges-e például védettségi igazolvány. Ezekre mind választ kellett kapnunk, mielőtt vendégeket fogadunk

– mondja az Indexnek Rákóczi, akit az is komolyan aggaszt, hogy a számok továbbra is igencsak rosszak, így elgondolkodtató, hogy jó ötlet-e a terasznyitás, és erről az emberek hogyan vélekednek. Hozzáteszi: sok-sok milliót bukott az elmúlt bő egy évben az éttermén.

Az elmúlt vaskos egy évet a Korhely abból vészelte át, hogy nekem máshonnan is van bevételem. Bérleti díjat kellett fizetni, több mint egy éve tart ez az időszak, már nagyon a végét jártuk, de a többség már korábban belebukott. A személyzetet is nehéz volt megtartani, bár a stáb magja szerencsére megmaradt.

A műsorvezető éttermében tavaly még megpróbálkoztak a házhoz szállítással, de végül inkább a bezárás mellett döntöttek. A csapatból sokan inkább új munkát kerestek, a több mint húszfős stáb nagyjából a felére apadt.

Kapcsolódó

Rákóczi Ferenc: Ezt a helyzetet frontális őszinteséggel lehet kezelni

A műsorvezető szűkölve, fél lábon, de a végsőkig kitart, hogy újranyithassa éttermét.

A rádiós egy kissé tart a nyári szezontól is.

Az biztos, hogy az első néhány hétben óriási dömping lesz a teraszokon. Kérdés azonban, hogy mi lesz nyáron. Külföldi turisták nyilván nem lesznek, de vajon feljönnek-e vidékről az emberek majd a fővárosba úgymond nyaralni, ahogy jósolják?! Én ebben erősen kételkedem, szerintem a vízpartokat választják majd, de ne legyen így.