Müller Cecília: Egy koronavírusos beteg egy embert fertőz meg

Screen Shot 2021-04-16 at 11.39 - M1 élő  MédiaKlikk (1085)
2021.04.16. 11:56 Módosítva: 2021.04.16. 12:07

A harmadik hullám tetőzésén állunk jelenleg, valamennyi járványügyi adat ezt mutatja. A számok továbbra is magasak, egy hete stagnálnak, de enyhe csökkenést tapasztalunk. Ez azonban rendkívül törékeny, még egy hétig arra kell számítani, hogy a számok hasonlóan alakulnak, így fontos a szabályok betartása és az oltakozás – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki tájékoztatóján.

A tiszti főorvos hangsúlyozta: viszonylag jó egészségi állapotból is órák alatt kialakulhat a koronavírus-betegség, fulladással, magas lázzal, gyengeséggel. Elsősorban előbbi miatt szükséges a kórházi ellátás. Az oltási programról azt mondta, hogy jól halad, hétről hétre kedvezően alakulnak a számok, mostanra minden harmadik magyar embert sikerült beoltani.

Szerinte az egyéni védelem a legfontosabb, és figyelmeztetett: senki ne reménykedjen abban, hogy ha a többséget beoltották, akkor ő is védett lesz. Akik jelentkeztek az oltásra, már a 90 százalékukat beoltották, a 18–59 év közötti regisztráltak fele is megkapta a vakcinát.

A reprodukciós ráta egy alá csökkent – tájékoztatott a fertőzöttségről a tiszti főorvos. Közölte: jelenleg ott tartunk, hogy egy koronavírus-fertőzött egy embert betegít meg.

Kapcsolódó

Orbán Viktor: Két gyermek is lélegeztetőgépre került

Az óvatosság és a fokozatosság miatt döntöttek az iskolák nyitásáról.

Az iskolák hétfői újranyitásáról Müller Cecília azt mondta, hogy megtörténtek a fertőtlenítések, egy tiszta, rendezett környezetbe térnek vissza az emberek. A járványügyi intézkedéseket azonban le kell porolni, és szigorúan betartani. A pedagógusokat beoltották, akiket pedig még nem, azokat arra kéri, hogy a gyermekek és a szülők érdekében tegyék meg. Fontos lesz a gyakori kézmosás, és az, hogy csak az egészséges gyerekek menjenek iskolába.

Kapcsolódó

Maruzsa Zoltán megindokolta a hétfői nyitást

Bárkinél csöröghet a telefon, ha oltásra hívják.

Az ősszel és év elején oltottak emlékeztető oltásáról egyelőre nem lehet mit mondani. A Magyarországon alkalmazott vakcinák mindegyike védelmet nyújt a koronavírus ellen. Hogy a jövőben milyen mutációk, variációk alakulnak ki, azt egyelőre nem tudjuk. Lehet, hogy az influenzához hasonlóan egy szezonális járvánnyá alakul, de immunológiai szempontból ez még egy nyitott kérdés.

Müller Cecília ismertette a napi járványügyi adatokat: a beoltottak száma 3 145 592 fő, közülük 1 349 314 fő már a második oltását is megkapta. Az új fertőzöttek száma 5216, ezzel a járvány kezdete óta összesen 742 198 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 241, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 24 762 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 445 920 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 271 516 fő. Kórházban 9459 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1117-en vannak lélegeztetőgépen.

Kapcsolódó

Továbbra is sok a halálos áldozat, de 10 ezer alatt a kórházban ápoltak száma

A járványadatokat péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök ismertette.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese ismertette a védelmi intézkedések feloldásának második fokozatát:

  • A teraszok reggel öt óra és este fél tíz között lehetnek nyitva három és fél millió beoltott után.
  • Fogyasztás közben nem kell maszk a vendéglátóhelyeken.
  • Egymilliós bírság vár a szabályszegő vendéglátóhelyekre, a fogyasztókra ötezertől 500 ezer forintos büntetést szabhatnak ki.
  • A szálláshelyeken csak a szálláshelyet foglalók fogyaszthatnak.
  • A schengeni határellenőrzési szabályok érvényben maradnak.
  • A Magyarországra történő beutazás után házi karantén alól csak két negatív PCR-teszteredménnyel lehet mentesülni.

A szabályok csütörtökön jelentek meg a Magyar Közlönyben.

Kiss Róbert tájékoztatott arról is, hogy a rendőrök csütörtökön

  • 517 esetben intézkedtek maszkviselési szabálytalanság miatt,
  • vendéglátóhelyen és más üzletben viszont nem volt olyan szabálytalanság, amely miatt bezárással kellett volna élni.
  • Még mindig sokan szegik meg a kijárási szabályokat.
  • 50 446-an vannak karanténban, 6228-at rendeltek el csütörtökön, 3799 ember ellenőrizhető mobilon keresztül.

(Borítókép: Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján 2021. április 16-án. Fotó: M1 / Médiaklikk)