Nagylelkűen kiutalta magának az uniós pénzt Mende polgármestere

2021.04.16. 20:45

Ahogy arról néhány hete az Index is beszámolt, a Pest megyei Mende polgármestere, Kaszanyi József még a múlt hónapban azzal szerzett magának hírnevet, hogy Zanzibárba utazott vakációzni a koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén. 

A politikust Hadházy Ákos tette ismertté, aki néhány hónappal ezelőtt el is látogatott Mendére, mivel felkeltette az érdeklődését az, hogy Kaszanyi József a lányával együtt 140 millió forintos EU-s támogatást kapott a Vidékfejlesztési Programból. Hadházy szerint az elvileg független, de gyakorlatban a Fidesszel nagyon jó kapcsolatokat ápoló polgármester hivatalosan falusi vendégházat, vágóhidat épít, és helyi fejlesztési stratégiákat valósít meg, azonban falusi vendégház címén csak egy társasházra hasonlító épületről tud, amelyről leszedték az EU-s táblát. 

A települést 2010 óta vezető Kaszanyi Józsefről most a 24.hu közölt beszámolót. Eszerint a polgármester az elmúlt időszakban nagymértékben gyarapította vállalkozásait: Mendén és Gyömrőn három dohánybolt van a nevén, továbbá résztulajdonában áll a főként épületfelújítási és -befejező munkákban érdekelt Szetam Kft., amelyen keresztül két CBA élelmiszerbolt is Kaszanyi érdekeltségébe tartozik.

Hadházy Ákos két napja posztolt arról, hogy a polgármester lánya ellátás nélkül 80 ezer forint/fő/éjszaka áron hirdet Mende központjában álló apartman házukban szobákat. A házak építésére 59 millió forint uniós támogatást kapott „falusi turizmus fejlesztése” címén. Az országgyűlési képviselő szerint a piaci árnál tízszer drágább árszabásban az lehet a logika, hogy szándékosan akarják távol tartani a vendégeket, viszont hivatalosan üzemeltetni kell három évig, mivel ez az uniós támogatás feltétele – ellenkező esetben azt vissza kell fizetni. Hogy ebben az esetben valójában mire használhatják ezeket az ingatlanokat, arról a politikus későbbre ígért beszámolót. 

Emlékeznek még a mendei polgármesterre, aki a családjával Zanzibáron pihente ki a járvány fáradalmait? Nos, a...

Publiée par Hadházy Ákos sur Mardi 13 avril 2021

A 24.hu most azt írta, hogy a Kaszanyi család egyik bevételi forrását a LEADER program uniós pénzei jelentették, amelynek elosztására a polgármesternek jelentős befolyása van a Tápió menti térségben, mivel 2015 óta ő vezeti a Hajt-a Csapat Egyesületet, amely az uniós támogatások koordinálását végzi. Kaszanyi József testvérével és lányával közösen, összesen 35 és fél millió forintot vehetett ki a vállalkozásfejlesztésre szánt 248 millió forintos keretből is, amely keretből egyébként 26 különböző település kellene forráshoz jusson. A lap kereste a polgármestert azzal kapcsolatban, korrektnek tartja-e, hogy a rendelkezésre álló keret 15 százalékát megszerezték, választ azonban nem kaptak.