Paszkál
10 °C
15 °C

Várják, hogy Dobrev és Karácsony induljon a miniszterelnök-jelöltségért

D MTZ2019092031
2021.04.16. 14:23
Az ellenzéki összefogás mind a hat pártja külön-külön már megnevezte, hogy kit támogat vagy támogatna szívesen miniszterelnök-jelöltként az előválasztáson. Két fontos szereplő viszont még nem hozta nyilvánosságra a döntését, de minden jel szerint ez már csak idő kérdése.

Tavaly novemberben tudatta közleményben a hatpárti ellenzéki összefogás (Jobbik, Demokratikus Koalíció, LMP, MSZP, Momentum, Párbeszéd), hogy legkésőbb 2021. október 23-án – az előválasztások lebonyolítását követően – közös miniszterelnök-jelölttel és 106 közös jelölttel áll a választók elé.

Idén februárban az előválasztás menetrendjéről is döntés született, a lebonyolításával kapcsolatban még számos részlet nem ismert, de egy közösen elfogadott etikai kódexet már nyilvánosságra hoztak.

Jelen állás szerint az ellenzéki összefogás hat pártja közül

  • a Jobbik Jakab Pétert,
  • a Momentum Fekete-Győr Andrást

támogatja miniszterelnök-jelöltként.

Korábban már az előválasztásra bejelentkezett

  • Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke
  • és Pálinkás József akadémikus, az Új Világ Néppárt elnöke is.

Veszélyben az előválasztás?

Márki-Zay Péter szerint azonban megvan annak a veszélye, hogy a hatpárti ellenzéki kartell „árulása” miatt mégsem lesz előválasztás.

Akármikor ki fogják találni azt, hogy bocs, nincs, nem tudjuk megszervezni, valamilyen akadály közbejött, járványhelyzet van, nincs pénzünk, nincs elég aktivistánk, és a többi, mutyiban megoldottuk

– jelentette ki a hódmezővásárhelyi polgármester a Partizán interjújában.

Fekete-Győr András szintén a Partizánnak mondta azt, „benne van a pakliban”, hogy a Momentum nem vesz részt az előválasztásban, ha az nem online lesz. Az ATV-nek már sietve szépített, és kijelentette: kizártnak tartja, hogy a Momentum kilépjen az előválasztásból, noha az online előválasztást továbbra is fontosnak tartják.

Egyre közelebb a rajtvonalhoz

Két fontos potenciális aspiráns van még, akiknek jelöltségére számítanak az ellenzéki oldalon:

  • Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője,
  • és Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke.

Előbbiről azt tudni, hogy már hónapok óta „győzködik” a Demokratikus Koalícióban, vállalja el a jelöltséget, erről februárban beszélt Gyurcsány Ferenc a Klubrádiónak. A napokban a párt a Facebook-oldalán közölte, hogy készen állnak az előválasztásra: egyéni jelölteket és miniszterelnök-jelöltet is fognak állítani.

Az ATV Egyenes beszéd című műsorában Dobrev Klára pedig sokatmondóan azt mondta, még sosem állt ilyen közel a döntéshez. Arra a kérdésre, mikor lehet tudni, hogy indul-e az előválasztáson, kijelentette: „Kérdezze meg tőlem pár hét múlva.”

Dobrev Klára jelöltségét sejteti az is, hogy az ő aláírása van a DK-s jelölteket bemutató szóróanyagokon.

Karácsony Gergely kezdetben határozottan visszautasította, hogy beszállna a ringbe a miniszterelnök-jelöltségért, ugyanakkor februárban az ATV-ben már azt mondta: ha nem lesz előválasztás, akkor biztos nem indul miniszterelnök-jelöltként. Vagyis nem zárkózott el a megmérettetéstől.

Április elején egy sajtóbeszéltetésen Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke azt mondta: 2018-hoz hasonlóan ismét mindenütt közös jelölteket állítanak a Párbeszéddel. Ha pedig Karácsony Gergely vállalja a miniszterelnök-jelöltséget, akkor őt támogatják majd az előválasztáson.

Az LMP szintén Budapest főpolgármesterét, a Párbeszéd társelnökét támogatná, erről Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke beszélt az ATV-ben, és azt mondta: pártja zöld miniszterelnök-jelöltet kíván támogatni, de nem akarják megosztani a zöld szavazótábort, ezért amennyiben Karácsony Gergely vállalja a jelölti indulást, akkor őt fogják támogatni.

Jakab Péter: Dobrev és Karácsony is kell

A legutóbbi kutatások szerint jelenleg úgy tűnik, hogy Jakab Péternek áll a zászló. A Závecz Research Intézet és a Nézőpont Intézet is azt mérte, hogy a szóba jöhető miniszterelnök-jelöltek közül a Jobbik elnöke a legnépszerűbb (30 százalék és 21 százalék).

A Závecz Dobrev Klárát mérte másodiknak (28 százalék), ezután a sorrend: Karácsony Gergely (16 százalék), Fekete-Győr András (16 százalék) és Márki-Zay Péter (5 százalék).

A Nézőpont kutatásában Karácsony Gergely a második (14 százalék), majd utána jönnek: Márki-Zay Péter (8 százalék), Dobrev Klára (7 százalék) és Fekete-Győr András (4 százalék).

A Magyar Narancs április 15-i számában terjedelmes interjú jelent meg Jakab Péterrel, akitől megkérdezték, tart-e attól, hogy ha Dobrev Klára és Karácsony Gergely bejelentkezik, akkor ronthatják az ő esélyeit. A Jobbik elnöke úgy fogalmazott:

Kifejezetten szeretném, ha bejelentkeznének, mert olyan választói réteget tudnak megszólítani, akiket én biztos, hogy nem. És ez fordítva is igaz.

Jakab Péter kifejtette: minden szavazói bázishoz el kell érni, és ehhez sokszínű indulói gárda szükséges, ezért „kell hozzá mindenki, Dobrev és Karácsony is”. Hozzátette: akárki is lesz a közös miniszterelnök-jelölt, mindenkinek fel kell tudni mögé sorakozni.

(Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője sajtótájékoztatót tart 2019. szeptember 20-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)